Орбан ще търси повече газ от Путин, докато САЩ искат да изпратят войски в Унгария

Унгария, член на Европейския съюз и НАТО, договори ново дългосрочно споразумение за доставка на газ с руския "Газпром" през август

17:30 | 28 януари 2022
Обновен: 20:14 | 28 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Унгария ще се стреми да увеличи количеството газ, което получава от Русия, на разговори с президента Владимир Путин следващата седмица, каза премиерът Виктор Орбан в петък.

Унгария, член на Европейския съюз и НАТО, договори ново дългосрочно споразумение за доставка на газ с руския "Газпром" през август.

Москва и Западът са въвлечени в напрегнато противопоставяне за Украйна на фона на натрупването на руски сили по източната граница на страната, докато НАТО засилва присъствието си в Източна Европа.

Междувременно, Съединените щати се обърнаха към Унгария за временно разполагане на американски войски в страната, каза унгарският външен министър Петер Сиярто на брифинг, излъчен на страницата му във Facebook в петък.

Унгарското министерство на отбраната води разговори по този въпрос, добави Сиярто. 

Орбан, който е изправен пред оспорвани избори на 3 април, отхвърли призивите на обединена опозиция да отмени посещението си в Москва, насрочено за вторник.

„Бих искал да увелича количеството газ, който трябва да бъде доставен... от нивата, договорени в руско-унгарския газов договор“, каза Орбан пред общественото радио.

„Бих искал да постигна по време на нашите разговори, в настоящата трудна ситуация, обременена с по-високи цени на енергията... количеството газ, с което разполагаме в дългосрочен план, да бъде увеличено.“

15-годишното споразумение, което доставя 4,5 милиарда кубически метра природен газ годишно за Унгария по маршрути, избягващи съседна Украйна, влезе в сила през октомври с опция за промяна на закупените количества след 10 години.

Резервите на газ в Унгария бяха запълнени на 43% въз основа на данни на регулаторния орган за енергетиката и обществените услуги (MEKH) от 15 януари. Количествата, в комбинация с очакван допълнителен внос, ще покрият 90% от очакваните оставащи нужди на Унгария през зимата от газ.

Орбан каза, че ще обсъди и европейската сигурност с Путин, като добави, че Унгария е заинтересована от мирно разрешаване на противопоставянето в Украйна.

„Разбира се, Унгария е член на НАТО и ЕС, така че преди всяка подобна среща се консултирам и координирам с нашите западни съюзници“, каза Орбан и добави, че ще проведе допълнителни разговори със западните лидери през следващите дни.