Унгария пренасочва милиарди средства в ход, който критиците на Орбан определят като „кражба“

Унгарският парламент ще дари държавни активи на над 20 фондации, контролирани от приближени на премиера

14:26 | 27 април 2021
Обновен: 14:26 | 27 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Парламентът на Унгария одобри прехвърлянето на голям набор от държавни активи към нови на пръв поглед частни фондации - ход, който опозиционните партии заявиха, че ще закрепи властта на премиера Виктор Орбан независимо от изборите, предава Bloomberg.

Парламентът, доминиран от законодателите на Орбан, гласува във вторник да направи дарения за повече от двайсет фондации под формата на държавни активи, вариращи от апартаменти, дворец, дялове в "сини чипове", производител на стомана и футболен стадион.

Общата им стойност достига милиарди долари. По-голямата част от фондациите ще контролират държавните университети и ще бъдат ръководени от близките съюзници на Орбан, дори в някои случаи министри в неговоия кабинет.

Унгария също така поиска от Европейския съюз да насочи една пета от безвъзмездните средства, които страната следва да получи от фонда за възстановяване на стойност 800 милиарда евро (965 милиарда щатски долара), за „модернизация на университетите“, които ще бъдат контролирани от съветите на фондациите. Това рискува да предизвика действия от страна на Европейската комисия, която може да задържи средства за всяка държава, за която е смята, че уврежда финансовите й интереси.

Докато правителството заяви, че това е нов начин за модернизиране на всичко - от висшето образование до културата, опозиционните лидери осъждат хода като опит на Орбан и неговите съюзници да гарантират влиянието си върху икономиката и институциите, които формират общественото мислене, дори ако загубят изборите.

Парламентарният вот догодина се очертава като най-тясното изборно състезание след завръщането на Орбан на власт през 2010 г.

"Това е организираната кражба на активите на унгарския народ", коментира Гергели Арато, член на опозиционната партия Demokratikus Koalicio, по време на парламентарния дебат.

Корупционен риск

По времето на Орбан Унгария потъна в годишния индекс за измерване на корупцията на Transparency International в ЕС, редом с България и Румъния. Регулаторът посочва, че кронизмът е „ключова характеристика“ на правителството на Орбан.

Унгарският премиер се опита да аргументира необходимостта от възлагане на задачата по управление на държавни организации като университети и културни организации на привидно частни фондации. Попечителите ще могат да служат доживотно съгласно закона, който определя строги критерии, защитаващи ръководството на фондациите от уволнение.

Правителството внесе законопроекта с аргумента, че „разнообразието и динамичната промяна на публичните отговорности налагат преосмисляне на ролята на държавата“.

„Фондациите могат да изразходват дарението само за обществено благо като образование“, каза Орбан в парламента в понеделник.

Опозиционните лидери заявиха, че освен че представляват корупционен риск, фондациите ще позволят на Орбан и неговите съюзници да прокарат националистическа, анти-LGBTQ и антиимигрантска програма, която отклони Унгария от европейския русло.

Десетина членове на Европейския парламент написаха писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник, призовавайки я да блокира финансирането, посочва Politico. Новите институции включват „непрозрачни структури за финансиране“, които ще бъдат „защитени от обществен контрол“, пишат те.