Орбан започна предизборната си кампания като върна 2 млрд. долара на унгарците

Унгария събра около 4,4 милиарда евро на международните пазари миналата седмица в изненадващо емитиране на облигации

08:27 | 21 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Унгарското правителство ще възстанови 2 милиарда долара данък върху доходите на семействата в началото на 2022 г., а също така планира голямо увеличение на минималната работна заплата, каза десният премиер Виктор Орбан при откриването на парламента в понеделник, като постави началото на предизборната кампания за вота през следващата година.

Орбан, който може да има реална опозиция на вота за първи път от десетилетие, заяви, че рязкото възстановяване на икономиката от пандемията осигурява средства в бюджета за мерките, предаде "Ройтерс".

Унгария събра около 4,4 милиарда евро на международните пазари миналата седмица в изненадващо емитиране на облигации, за да подпомогне нарастващите разходи и вероятното забавяне на на парите от Европейския съюз за възстановяването след Covid-19 - причината е спорът между Брюксел и Будапеща за правата на хомосексуалистите и свободата на медиите.

Орбан вече обсипа електората с подаръци, включително щедри субсидии за ремонт на жилища, а миналата седмица удължи мораториума върху изплащането на заеми за уязвими групи до средата на 2022 г.

Той каза, че тази година икономиката ще нарасне с над 5,5% и че вече има недостиг на работна ръка.

През следващия февруари правителството ще изплати възстановените данъци на всички семейства. Плащанията ще бъдат ограничени до нивото на данък върху дохода, платен от някой, който печели средната работна заплата.

„Общо данъчните ще възстановят 600 милиарда форинта (2 милиарда долара) на 1,9 милиона родители“, каза Орбан пред парламента, използвайки опита на своите полски съюзници, популистката и националистическа партия „Право и справедливост“ (PiS).

Управляващата партия в Полша въведе схема, даваща на семействата по 500 злоти на месец за всяко дете, а също така освободи повечето хора на възраст под 26 години от задължението да плащат данък върху дохода.

Орбан повтори, че освобождаването от данък върху доходите на физическите лица за лица под 25 години ще влезе в сила догодина. 

Пенсионерите също ще получат допълнително плащания поради нарастващата инфлация, каза той.

Орбан отбеляза увеличението на минималната работна заплата до 200 000 форинта от 167 400 форинта в момента, като заяви, че разговорите с работодателите са в ход и че има „добри шансове“ за споразумение.

Опозиционните партии заявиха, че повишаването на заплатите отдавна е закъсняло и остро критикуват правителството за широко разпространената корупция, скока в цените и увеличаването на разликата в богатството.

"Три неща са нараснали в Унгария ... вашият лукс, размерът на яхтите и бедността", каза Петер Якаб, лидер на опозиционната партия Jobbik. „Цените са до небесата.“

Според четири социологически проучвания, проведени през август, Fidesz на Орбан и широкият алианс от опозиционни партии са с почти еднакви шансове. Очаква се изборите да се проведат през следващата пролет, въпреки че все още не е определена дата.

Орбан, който става все по-радикален по отношение на социалната политика, за да защити традиционните християнски ценности от западния либерализъм, потвърди подкрепата си за закон, който според лидерите на ЕС дискриминира хомосексуалните и транссексуалните хора и противоречи на ценностите на ЕС.

Законът, приет през юни, забранява „показването и популяризирането на хомосексуалността“ сред лица под 18 години.

"Ние не допускаме място за всякакъв вид сексуална пропаганда, насочена към децата", каза Орбан.