Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Унгарците и сърбите не гласуваха за Путин, но ще получат топли връзки с Кремъл

Любомир Кючуков, директор на Институт по икономика и международни отношения и бивш зам.-външен министър, "Бизнес старт", 05.04.2022 г.

11:48 | 5 април 2022
Обновен: 14:51 | 5 април 2022
Автор: Даниел Николов

Избирателите в Унгария и Сърбия търсеха сигурност и стабилност в условията на криза и война, което само подпомогна убедителните победи на досегашните управляващи Виктор Орбан и Александър Вучич. И двете страни поддържат по-сериозни контакти с Русия и имат по-различно отношение спрямо войната отколкото останалата част от Европа, особено по въпроса за налагането на санкции и техния ефект. Това коментира Любомир Кючуков, директор на Институт по икономика и международни отношения и бивш зам.-външен министър, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Избирателите не гласуваха за Путин, а за Орбан и Вучич... Гласуваха национално, а не про-руско, което обаче в рамките на националните политики, които провеждат и Орбан, и Вучич, означава едни достатъчно позитивни връзки с Русия."

И двете страни осъдиха инвазията в Украйна и подкрепиха резолюцията на ООН, осъждаща войната, напомни Кючуков.

В Унгария Орбан заложи на националните приоритети и се възползва от страховете на гражданите, за да спечели техните гласове - трудно може да се очаква промяна на политиката му отношение на войната, санкциите, Русия и ЕС. Противопоставянето му с Брюксел вероятно ще продължи по въпроси за върховенството на закона, корупцията, ограничения на човешките права.

В Сърбия Вучич няма основание да променя политиката си на балансиране между стремежа на страната за членство в ЕС и добрите отношения с Русия, особено като се има предвид водещата тенденция в Европа да се даде тласък на преговорния процес за страните от Западните Балкани, коментира Кючуков.

В коментар за войната и преговорите между Русия и Украйна, Кючуков коментира, че Киев и Москва разчитат да спечелят по-добра преговорна позиция в хода на военните действия. 

"Сключването на примирие не е извадено пред скоби в рамките на преговорите - преговори се водят по всички въпроси и докато не се решат всички въпроси, очевидно не се решава и въпроса за спиране на военните действия."

Напредването на руските войски, макар и бавно, дава надежда на Кремъл, че ще постигне целите си в Южна Украйна за сухопътна връзка до Крим и може би Приднестровието, а всеки ден на противопостяване дава на Украйна допълнителна международна политическа подкрепа, обясни Кючуков.

"Засега Русия се опитва да установи контрол върху руско и рускоезичните територии на Украйна и да осигури достъп до Крим и евентуално Приднестровието. Путин пожертва хора за територия. Той буквално изхаби най-сериозния руски ресурс в постсъветското пространство - руските и рускоговорящите граждани - като ги маргинализира и дори противопостави на руската политика."

Като най-лесно за постигане в преговорите изглежда неучастието на Украйна във военни блокове, като Киев вече е дал индикации, че е готов на подобни отстъпки, смята Кючуков и добави, че компромис за територии ще бъде изключително труден.

Според него ще последват нови санкции срещу Москва заради разкритията за убийства на цивилни граждани в украинския град Буча от руски сили, но предупреди, че санкциите сами по себе си няма да спрат войната.

"За нещастие като че ли се наблюдава вече тенденция санкциите да не са срещу Русия, а срещу руснаците."

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.