ЕС започва процедура по отнемане на еврофондове срещу Унгария

Страната може да бъде лишена от 40 милиарда евро финансиране

19:15 | 27 април 2022
Обновен: 20:10 | 27 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Европейският съюз формално задейства новите си правомощия по отнемане на еврофондове срещу Унгария и започна процедура, която може да лиши премиера Виктор Орбан от повече от 40 милиарда евро европейско финансиране, предава Bloomberg. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза миналия месец, че е дошло времето да се използва така нареченият механизъм за условност за борба със страни, които нарушават основните ценности на ЕС. Той ще бъде насочен срещу Унгария, след като страната не успя да въведе необходимите промени по въпроси като корупцията.

Планът получи необходимото одобрение от комисията в сряда, което означава, че може да се изпрати официално писмо по-късно през деня.

Решение на висшия съд на ЕС през февруари разчисти пътя на комисията и ѝ позволи да използва новите си правомощия въпреки възраженията на Полша и Унгария след години на все по-ожесточени спорове с Варшава и Будапеща относно независимостта на съдилищата, свободата на медиите и правата на ЛГБТ общността.

„Днес изпращаме уведомително писмо до Унгария, с което официално активираме режима на условност за защита на бюджета.

Идентифицирахме проблеми, които може да нарушават върховенство на закона в Унгария и да засегнат бюджета на ЕС.

Унгария ще трябва да отговори на нашите опасения и да предложи коригиращи мерки.“

Вера Йоурова в Twitter, 27 април 2022

ЕС въведе новия си бюджетен инструмент след като се умори от уронването на независимостта на съдиите, незачитането на правата на малцинствата и отричането на върховенството на правото на ЕС – ключова предпоставка в учредителния договор на блока.

Полша и Унгария са единствените две държави от ЕС, подложени на така наречената процедура по член 7, която може да доведе до спиране на тяхното право на глас в ЕС. Този процес е възпрепятстван от необходимостта от единодушие между държавите-членки, преди да бъде наложено подобно наказание.

ЕС направи неформална първа стъпка в рамките на новите си правомощия миналата година, като изпрати писма до Полша и Унгария с призив да отговорят на обвиненията, че средствата, предоставени от блока, биха могли да бъдат обект на корупция или измама, или че финансовите интереси на ЕС са изложени на риск.

„Ние внимателно оценихме отговорите на Унгария и нашето заключение е, че трябва да преминем към следващата стъпка и да стартираме механизма за условност", каза фон дер Лайен по-рано този месец.