Полският премиер Дуда критикува Унгария за политиката ѝ спрямо Русия

От началото на войната Полша многократно е призовавала ЕС да забрани вноса на газ и петрол от Русия

12:54 | 27 март 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Полша Анджей Дуда разкритикува Унгария за това, че не подкрепя Украйна, което показва нарастващия разрив между двамата някогашни съюзници със започването на войната преди повече от месец, съобщава Bloomberg.

В речта си след срещата с президента на САЩ Джо Байдън във Варшава в събота Дуда заяви, че голямата зависимост на Унгария от руските енергийни доставки прави премиера Виктор Орбан разбираемо предпазлив.

"Но като се има предвид руската агресия срещу Украйна, като се има предвид смъртта на стотици и хиляди цивилни граждани, като се има предвид обстрелването на жилищни блокове, което е военно престъпление според международното право, ми е трудно да разбера този подход", каза Дуда в интервю за информационния канал TVN24. "Тази политика ще струва скъпо на Унгария, много скъпо."

Опитът на Полша да оправи влошените си отношения с ЕС идва в момент, в който управляващата партия е в затруднено положение заради провалената данъчна реформа, разразилия се шпионски скандал и недоволството от нарастващата инфлация.

Полша и Унгария прекараха години наред в атаки срещу Европейския съюз, след като бяха обвинени от Брюксел в отстъпление от демократичните принципи. 

От началото на войната Полша многократно е призовавала ЕС да забрани вноса на газ и петрол от Русия. Междувременно Орбан нарече енергийните санкции "червена линия", опасявайки се, че това ще доведе до повишаване на цените в Унгария. Той също така отхвърли доставките на военна помощ за Украйна - и дори забрани транзита ѝ през Унгария - като заяви, че това може да въвлече страната във войната. На 3 април Орбан се изправя пред парламентарни избори.

Освен че внася руски петрол и газ, Унгария разширява единствената си атомна електроцентрала в рамките на проект на стойност 12,5 млрд. евро (13,7 млрд. долара), изпълняван от руската корпорация "Росатом".

Дуда заяви, че Полша трябва да спре вноса на руски нефт и газ възможно най-скоро. Следващата седмица правителството ще представи план за намаляване на вноса "почти незабавно", заяви в петък министър-председателят Матеуш Моравецки.