Г-7 ограничават възможността на Русия да продава златото си

Смята се, че руските златни резерви са на стойност между 100 и 140 млрд. долара

19:50 | 24 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лидерите на Г-7 се съгласиха да ограничат способността на Русия да продава златните си резерви, за да подкрепи валутата си. Това е част от новите им усилия да възпрепятстват всякакви опити на Москва да избегне финансовите санкции, наложени от Запада, предават кореспонденти на Financial Times.

Мярката беше представена в четвъртък, когато лидерите на Г-7 се срещнаха в централата на НАТО в Брюксел, за да засилят икономическите санкции, наложени на режима на Владимир Путин в резултат на инвазията в Украйна.

Американската администрация и европейските правителства се съсредоточиха върху затягането на санкциите, въведени в началото на конфликта и обсъдиха допълнителни мерки срещу Москва.

„Лидерите на Г-7 и ЕС ще продължат да работят съвместно, за да притъпят способността на Русия да използва международните си резерви, за да подкрепи руската икономика и да финансира войната на Путин, включително като ясно посочат, че всяка сделка, включваща злато, свързана с Централната банка на Руската федерация, е обект на съществуващи санкции“, се казва в изявление на Белия дом.

Много официални лица смятат решението за замразяване на руските валутни резерви от миналия месец за най-мощната санкция, която съюзниците наложиха в отговор на инвазията в Украйна. Руският финансов министър каза, че в резултат на това страната е загубила достъп до около половината си резерви.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън каза, че златните резерви на Русия вероятно ще струват между 100 милиарда и 140 милиарда долара и има признаци, че централната банка на страната се стреми да ги използва, за да „подкрепи рублата“.

В сайта на американското финансово министерство се появи съобщение, в което се посочва, че американски граждани нямат право да извършват никакви трансакции включително със злато с централната банка на Руската федерация, Националния фонд за благосъстояние и финансовото министерство на страната.

По-рано този месец CME Group, която управлява най-голямата американска борса за търговия със злато спря да работи с шест руски компании, които рафинират злато. Лондонският пазар за злато също извади всички руски компании, които пречистват злато от своя акредитационен списък.