Как да бъдат убедени европейците да се откажат от руския газ

Акшат Рати, Bloomberg

19:00 | 15 март 2022
Преводач: Мария Попова

Руската инвазия в Украйна породи трагедия на земята и отприщи шокова вълна в глобалната енергийна система. Но всички ние можем да помогнем за забавянето на военната машина на Путин.

Европейските покупки на руски въглища, петрол и газ изпращат ежедневно около 1 милиард долара на Кремъл. Това смекчава влиянието на  икономическите санкции, наложени от западните сили на Русия. Сумата може да бъде намалена като доброволно се понижи използването на енергия. Например, според Международната агенция по енергетика, намаляването на термостата с един градус по Целзий може да ореже 7% от търсенето на руски газ в Европа.

Налице е рискът Русия въобще да спре да продава изкопаеми горива  на Европа или европейците да спрат да внасят изкопаеми горива от Русия, за да окажат по-голям натиск над Путин. Подобно ембарго на горива може да върне времена, каквито богатите държави не са преживявали от 1973. Това е годината, през която производителите от Близкия изток спряха да изнасят горива за САЩ и европейските държави, които  подкрепяха Израел в Октомврийската  война. Ембаргото предизвиква скок в цените на горивата и създаде усещането, че САЩ и други държави могат да останат без петрол.

"Не е нужно петролната криза да означава истинско страдание за нито един американец. Но ще изисква някои жертви от всички американци", каза президентът Ричард Никсън.

Американското правителство намалява национално приетото ограничение на скоростта до 90 километра в час и намалява отоплението във всички държавни сгради. То дори спонсорира реклами за спестяване на енергия.

"Във всеки случай, трябва да се откажем от нещо. Не бъдете „петростаци“!"

Ако се наложи въвеждането на енергийни ограничения, експертите съветват да не забравяме три неща. Първо, хората трябва да знаят колко сериозна е причината да се въвеждат тези ограничения. Пълното отразяване на войната вероятно изяснява този въпрос. Второ, трябва да са известни условията за прекратяване на ограниченията. И накрая, правилата на ограниченията трябва да са справедливи и да се вижда, че са такива.

Например, през Втората световна война лекарите във Великобритания получават повече гориво от другите, заради задълженията им.

Климатичните промени все още не са довели до значителен спад в използването на енергия, какъвто учените казват, че ще е необходим. Но войните съумяват да разкрият неотложността и да отслабват политическите ограничения, включително и искането хората да направят  енергийни жертви.

Това беше „Нетната нула“. Аз съм Акшат Рати, последвайте ни на предпочитаните от вас платформи.