Германия и Италия одобриха плащанията за руски газ след координация с Брюксел

В писмените си насоки ЕС заяви, че компаниите могат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите, ако плащат във валутата на съществуващите си договори

09:01 | 21 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия и Италия са казали на компаниите, че могат да отворят сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва след дискусии с Европейския съюз, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Дебатът около искането на Русия чуждестранните купувачи да плащат за газ в рубли изпита решимостта на европейските правителства да заемат твърда позиция срещу Москва във връзка с войната в Украйна.

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с искането на Москва вносителите да плащат за газ чрез сметки в рубли в "Газпромбанк" и доставките им бяха прекъснати.

Други държави-членки обаче не желаят да подтикнат компаниите към действия, които биха могли да доведат до загуба на жизненоважните доставки.

Брюксел даде два комплекта писмени насоки как да се купува руски газ, без да се нарушават санкциите, но законният път остава неясен, тъй като служители на ЕС също посъветваха фирмите на среща при закрити врати да не отварят сметки в рубли в "Газпромбанк".

Някои дипломати в Брюксел от държави-членки на ЕС казаха, че смятат, че съветът е умишлено неясен, за да се даде възможност на страните да отварят сметки в рубли и да продължат да купуват руски газ.

„Човек има впечатлението, че се оставя отворена вратата за бизнес както обикновено“, каза един дипломат, добавяйки, че според тях това рискува да подкопае единството на ЕС срещу Русия, ако компаниите в някои страни отворят сметки в рубли, но други не.

„Те трябваше да създадат ниво на творческа неяснота“, каза втори дипломат, позовавайки се на съвета на Комисията. „Целта на творческата неяснота е да създаде достатъчно място за всички различни интерпретации.“

Комисията отказа да коментира обсъжданията.

Говорител на Комисията каза в четвъртък, че не е „препоръчително“ компаниите да отварят сметки в рубли.

Сива зона

Двама източника казаха пред "Ройтерс", че Берлин е казал на германските вносители на газ, че могат да открият сметки в рубли, за да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите, стига плащанията, които извършват към "Газпромбанк", да не са в руската валута.

Източниците казаха, че Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала последователно по въпроса в тясна координация с ЕС.

Италианското правителство също е говорило с Европейската комисия и е получило яснота как да купува законно руски газ, каза за "Ройтерс" високопоставен източник от правителството.

Това се е случило преди италианската енергийна компания Eni да заяви във вторник, че е започнала процедура за откриване на две сметки, една в евро и една в рубли, каза източникът.

„Решението е в съответствие с това, което беше съобщено от ведомството“, каза източникът, позовавайки се на енергийния отдел на Европейската комисия.

Италианският премиер Марио Драги каза миналата седмица, че е „сива зона“ дали спазването на схемата за плащане на Русия ще наруши санкциите, без официално решение по въпроса.

От офиса на Драги отказаха коментар в петък.

В писмените си насоки ЕС заяви, че компаниите могат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите, ако плащат във валутата на съществуващите си договори - и декларират, че с това изпълняват договорните си задължения.

Повечето договори между фирмите от ЕС с "Газпром" са в евро или долари.

В насоките обаче не се казва изрично, че откриването на сметки в рубли за конвертиране на тези плащания в руска валута би било нарушение на санкциите на ЕС.

Катя Яфимава, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания, каза, че няма правно основание да се предполага, че откриването на сметка в рубли е в нарушение на санкциите.

„Няма нищо в писмените насоки, което да пречи на купувачите да открият такива сметки. Докато устните изявления на Европейската комисия създават неяснота, от значение са писмените насоки“, каза тя.

Националните правителства са отговорни за прилагането на санкциите на ЕС, които бяха одобрени от всичките 27 държави-членки.

Брюксел може да започне съдебни действия срещу правителства, които не успяват да ги наложат, но държавите-членки не са съгласни относно плащанията за газ.

Полша поиска по-ясни съвети от Брюксел дали компаниите могат да открият сметка в рубли.

Говорител на холандското министерство на икономическите въпроси каза, че страната лобира за ясна позиция на ЕС, за да „начертае една линия за целия ЕС“.