ЕС изготвя план за закупуване на руски газ без нарушаване на санкциите

ЕС разглежда таван на цената на газа при прекъсване на доставките от Русия

10:00 | 15 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз е готов да предложи на своите вносители на газ решение за избягване на нарушаване на санкциите при закупуване на гориво от Русия и все пак ефективно да удовлетвори исканията на президента Владимир Путин за плащане в рубли.

В новите насоки за плащанията за газ Европейската комисия планира да каже, че компаниите трябва да направят ясно изявление, че считат задълженията си за изпълнени, след като платят в евро или долари, в съответствие със съществуващите договори, според източници на Bloomberg. EK e казала на правителствата, че насоките не пречат на компаниите да открият сметка в "Газпромбанк" и ще им позволи да купуват газ в съответствие със санкциите на ЕС след нахлуването на Русия в Украйна.

Европейските компании се опитват от седмици да разберат как могат да отговорят на исканията на Москва и да поддържат притока на гориво, без да нарушават санкциите срещу руската централна банка. Путин каза на 31 март, че ако плащанията не се извършват в рубли, износът на газ ще бъде спрян. Европа зависи силно от руското гориво за отопление на домове и енергия за индустрията.

Първоначално ЕС прецени, че механизмът за плащане, поискан от Путин, дава на Москва пълен контрол над процеса, нарушава договорите и - най-важното - нарушава санкциите на блока.

В петък комисията е казала на държавите-членки на заседание при закрити врата, че актуализираните насоки ще изяснят, че компаниите могат да открият сметка в евро или долари в "Газпромбанк" според нареждането на Кремъл.

ЕК обаче все още не е уточнила дали наличието на сметка в рубли - стъпка, включена в руския указ - е в съответствие с разпоредбите на ЕС. Преди това официални лица посочиха, макар и никога писмено, че откриването на такава сметка би нарушило санкциите. Актуализираните насоки, представени на държавите-членки, не успяват да разгледат този специфичен въпрос, казаха източници.

Друг ключов момент в насоките е, че след като европейските компании извършат плащане в евро или долари и декларират задължението си за изпълнено, руската страна не трябва да изисква допълнителни действия от тях по отношение на плащането.

Много фирми имат крайни срокове за плащане, изтичащи по-късно този месец - и ако не платят, потоците на газ могат да бъдат прекъснати. Доставките за Полша и България вече бяха прекъснати, след като не изпълниха исканията на Русия.

Исканията на Путин да се плаща в рубли разделиха страните-членки на ЕС, подчертавайки зависимостта на някои нации от руския внос. Италианският премиер Марио Драги каза по-рано тази седмица, че европейските компании ще могат да плащат за газ в рубли, без да нарушават санкциите.

На срещата в петък представителите на страните също бяха разделени, според един от източниците на Bloomberg. Докато Германия, Унгария, Италия и Франция широко одобриха плана на комисията, Полша каза, че той не е предоставил правна яснота и призова въпросът да бъде обсъден от посланиците на ЕС. Други бяха объркани от липсата на конкретни указания за откриване на сметки в рубли.

Германия заяви на срещата, че се е консултирала със своите компании по предложението и е получила положителна обратна връзка. Планът също така се опита да прецизира препоръките, като изяснява, че санкциите на ЕС не забраняват откриването на множество сметки в "Газпромбанк".

Отделните държави-членки са в крайна сметка отговорни за прилагането на санкциите на ЕС, но комисията предоставя правни насоки.

Указът на Путин призова компаниите да открият две сметки в "Газпромбанк" – една в евро и една в рубли – и предвиждаше, че плащанията за газ не се считат за извършвени, докато еврото не се конвертира в рубли.

Русия изясни своя указ по-рано този месец, като посочи, че плащанията, получени в чуждестранна валута, ще бъдат обменяни в рубли чрез сметки в Националния клирингов център на Русия, а "Газпром" предостави на купувачите допълнителни гаранции, че централната банка няма да участва в процеса на конвертиране.

Таван на цените

Европейският съюз може да ограничи цените на природния газ, за ​​да избегне „непоносимо високи“ разходи, ако Русия значително ограничи или прекъсне потока.

Европейската комисия планира мерки за намеса на енергийния пазар като част от пакет за замяна на вноса на руски газ след инвазията в Украйна. ЕК предстои да препоръча съгласуване на общи принципи за подготовка за по-широко смущение и извънредна ситуация в даден регион или в целия ЕС, при която пазарите на газ вече не могат да отговарят на търсенето и предлагането, според проектодокумент, видян от Bloomberg News.

Загрижеността относно доставките на газ тежи върху европейските енергийни пазари, тъй като Москва отмъщава на санкциите на ЕС със собствени ограничения срещу някои газови компании в региона. 

Въвеждането на максимална регулирана цена при извънредна ситуация ще бъде ограничено до нейната продължителност и пазарната цена трябва да се използва възможно най-дълго, се казва в проекта на комисията. Документът все още може да се промени преди приемането, насрочено за 18 май.

„Една от възможностите би била да се ограничи формирането на цените по време на този сценарий на прекъсване чрез ограничаване на цената на европейските газови борси, но като цяло такова ценово ограничение може да бъде въведено по различни начини и може да се намесва на различни нива от веригата на газа“, се казва в документа. „Ако се предвиди компенсация, този вид интервенция може да изисква прекомерно публично финансиране."

Комисията също така трябва да даде зелена светлина за краткосрочни мерки за предпазване на потребителите и компаниите от високите цени на енергията. Те включват:

    Позволяване на правителствата да разширят регулирането на цените на дребно за природния газ
    Спешна ликвидна подкрепа за търговци на суровини, изправени пред високи маржин плащания в резултат на значителна нестабилност на пазара
    Преразглеждане на ограниченията, прилагани за краткосрочна волатилност във вътрешните правила за търговия на европейските газови борси

    Мерките са предназначени да бъдат временни и да не се прилагат след началото на юни 2023 г.