Русия ограничава доставките на газ за Германия

Поделението на "Газпром" в Германия вече не получава всички договорени количества

15:49 | 12 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Русия намали доставките на природен газ за Германия в отговор на санкциите, наложени от Европа заради войната в Украйна, което накара федералният вицеканцлер да обвини Москва, че използва износа на енергия като "оръжие", съобщи Bloomberg.

Според германския министър на икономиката Роберт Хабек, който е и вицеканцлер в управляващата коалиция в Берлин, поделението на "Газпром", което беше иззето от Германия, вече не получава всички договорени количества. Той омаловажи въздействието, като заяви, че най-голямата европейска икономика получава газ от алтернативни източници и може да се справи с прекъсването.

Решението на Русия да наложи санкции на Gazprom Germania GmbH показва, че "конфронтацията по отношение на енергетиката е оръжие", заяви днес Хабек в реч пред долната камара на парламента. "Енергията може да бъде използвана мощно в икономическия конфликт."

Намаляването на доставките за блока е последната ескалация в противопоставянето на Европа с Русия по енергийните въпроси. Цените на природния газ в региона скочиха заради ответните мерки на Германия и прекъсването на ключов транзитен маршрут през Украйна. Русия вече прекрати доставките за Полша и България на фона на спор за условията на плащане.

Германия е най-големият купувач на руски газ, който представлява около 35% от доставките за страната, което е по-малко от половината преди нахлуването в Украйна в края на февруари.

Горивото е важна част от енергийния микс на най-голямата европейска икономика. Около 15% от електроенергията в Германия се произвежда от газ - в сравнение с по-малко от 9% през 2000 г., тъй като страната се отказва от ядрената енергия и въглищата. Горивото е от решаващо значение и за отоплението на домовете и промишлените процеси в химическия и фармацевтичния сектор.

Москва забрани сделките с Gazprom Germania GmbH и различните му дъщерни дружества, които понастоящем са под контрола на германския енергиен регулатор. Това включва доставчика на енергия Wingas GmbH, европейско предприятие за съхранение на газ, базираното в Лондон търговско звено на Gazprom и EuRoPol Gaz, собственик на полския участък от газопровода Ямал-Европа, свързващ Русия с Германия.

"Ситуацията е такава, че газовият пазар може да компенсира загубата на газ от Русия", каза Хабек.

Миналия месец Германия временно пое контрола над Gazprom Germania GmbH за да осигури доставките. Повечето от компаниите на групата бяха подложени на натиск, след като клиенти и бизнес партньори отказаха да правят бизнес с тях след нахлуването на Русия в Украйна. Това породи перспективата собствениците на ключова европейска енергийна инфраструктура да не оцелеят.