Половината от клиентите на "Газпром" в чужбина са отворили сметки в рубли

Високите нива на внос на втечнен природен газ спомагат за попълването на запасите и облекчават опасенията относно доставките в Европа

16:25 | 19 май 2022
Обновен: 17:50 | 19 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Около половината от чуждестранните клиенти на "Газпром" са изпълнили искането на президента на Русия за откриване на сметки в "Газпромбанк", според вицепремиера Александър Новак.

Промяната в процедурата е следствие на искане на Владимир Путин през март чуждестранните купувачи да открият сметки в рубли и валута в банката, за да извършват плащания за природен газ. Но европейските компании се опасяват, че това може да наруши санкциите, наложени на Русия след нейната инвазия в Украйна.

„Мисля, че имаме около 54 компании, които имат договори с "Газпром експорт“, каза Новак в четвъртък на събитие в Москва. „Според данните, с които разполагам, около половината от тях вече са открили специални сметки в нашата оторизирана банка – валутни и рублови сметки."

Новак, който е и бивш енергиен министър на Русия, не посочи имената на компаниите или страните, които спазват новия механизъм за плащане, като каза само, че някои от големите клиенти на "Газпром" или са платили за доставките, или са готови да платят навреме, за да избегнат прекъсване на доставките.

Пазарът остава предпазлив, тъй като крайните срокове за плащане наближават бързо. Москва вече е спряла доставките за Полша и България поради неспазване на изискванията за плащане, а Финландия заяви, че има „реален риск“ потоците да спрат тази седмица, тъй като отказва да плаща в рубли.

Европейският съюз, който миналата година внесе около 40% от своя газ от Русия, се оказа разделен относно заповедта на Путин. Блокът каза на държавите-членки, че предложеният механизъм за плащане нарушава санкциите, но няма нищо писмено от Европейската комисия, което изрично да спира компаниите да плащат на "Газпром" съгласно новите правила.

ЕС е против плащания в рубли

Европейската комисия е казала на държавите-членки тази седмица, че могат да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите, но ги е посъветва да не отварят банкови сметки в рубли, за да плащат за това, предаде "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Европейската комисия даде съвета на заседание при закрити врата в сряда, според официални лица, запознати с въпроса.

Компаниите в Европейския съюз се мъчат да потвърдят как да продължат да купуват руски газ. На срещата на посланиците на ЕС комисията повтори позицията си, че компаниите могат да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите, ако плащат във валутата на съществуващите си договори и декларират, че с това изпълняват своите договорни задължения, казаха представители на ЕС.

Повечето договори на компании от ЕС с "Газпром" са в евро или долари.

Комисията заяви, че няма по-категорична позиция относно това дали компаниите могат да открият сметки в рубли в "Газпромбанк", за да направят това, но посъветва компаниите да не го правят, казаха служителите.

ЕС сподели две писмени насоки с държавите, но нито една от тях не каза изрично, че откриването на сметки в рубли ще наруши санкциите на ЕС срещу Москва за нейното нахлуване в Украйна.

Европейската комисия разкри в сряда план Европа да прекрати зависимостта си от руски изкопаеми горива до 2027 г., което според нея ще изисква 210 милиарда евро инвестиции.

Ръст на петролните добиви

Глобалният енергиен пазар беше разтърсен от войната в Украйна, с опасения, свързани не само с доставките на газ, но и с петрол. Добивът на петрол в Русия, който спадна през март и април, сега се възстановява и ще продължи да расте през юни, каза Новак на форума.

„През април намалихме производството с около 1 милион барела на ден, а през май го увеличихме с 200 000 до 300 000 барела“, каза той. "Очакваме по-нататъшно възстановяване през юни."

Много купувачи на суров петрол избягват руските барели след инвазията, въпреки че някои азиатски вносители се намесиха, за да приемат пратки на намалени цени. Руските производители успяха да пренасочат част от доставките си от региони като ЕС към други пазари, откъдето потоците могат да бъдат изпращани обратно в Европа, каза Новак.

Министерството на икономиката на Русия очаква добивът на петрол в страната да спадне до 475,3 милиона тона тази година, което е спад от 9,3% спрямо 2021 г., според базов сценарий, публикуван тази седмица. Почти половината от това производство - 228,3 милиона тона - ще бъде изпратено в чужбина, което е спад от едва 1,2% на годишна база, докато спадът в износа на петролни продукти ще достигне 20%, показва прогнозата.

Министерството очаква производството на газ да спадне с 5,6% до 720,9 милиарда кубически метра тази година. При износа на тръбопроводен газ се наблюдава спад от 10% до 185 милиарда кубически метра, въпреки че се очаква доставките на втечнен природен газ да нараснат с 5,5% до 30,7 милиона тона.

LNG доставки запълват хранилищата

Цените на природния газ в Европа се понижиха тази сутрин, тъй като високите нива на внос на втечнен природен газ спомагат за попълването на запасите и облекчават опасенията относно доставките.

Референтните фючърси паднаха с цели 3% до над 94 евро, след като се повишиха през двете предишни сесии. Очаква се най-малко 10 танкера за втечнен природен газ да достигнат до европейските пристанища до края на месеца, показват данните за проследяване на кораби на Bloomberg и данните за пристанищата.

Газовите запаси в Европа се повишиха близо до сезонните си нива, след като бяха изчерпани до опасно ниски нива през зимата. Компаниите нагнетяват горивото в хранилищата, за да се предпазят от всякакви прекъсвания в руските доставки с Европейския съюз, давайки смесени сигнали на купувачите относно новия платежен механизъм на Москва.

Хранилищата бяха запълнени на почти 41% във вторник, близо до средното за последните пет години от 44% и повече отколкото в началото на месеца, когато бяха запълнили 33% от обема си, според Gas Infrastructure Europe.