Путин тласна руснаците към борба за долари на черния пазар

Официалният обменен курс на рублата вече не отговаря на реалния

17:40 | 17 май 2022
Обновен: 18:35 | 17 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: OLGA MALTSEVA/Bloomberg
Снимка: OLGA MALTSEVA/Bloomberg

Тъй като официалният обменен курс на рублата не съответства на нейната цена на улицата, доларите стават трудни за намиране, пише Bloomberg.

За Борис, доктор, който работи в Москва, търсенето става толкова отчаяно, че той се замисля за високотехнологична и на пръв поглед невероятна схема на черния пазар, която му предлага негов приятел.

След взаимодействие с бот чрез приложение за изпращане на съобщения, негов познат му изпраща рубли електронно, за да получи баркод, който сканира за достъп до сигурна кутия за съхранение в московски мол. Той открива в нея хиляда евро (1040 долара), които е поръчал.

„Банките или нямат чуждестранни валути, или – ако имат, ги продават на лош обменен курс“, посочва 35-годишният Борис, който е поискал да запази анонимност. Все пак „трябва наистина да вярвате на системата, за да направите това. Аз не бих рискувал“, добавя той.

Цената на

Цената на рублата отразява търсенето в търговията. Графика: Bloomberg 

Войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна насочи икономиката към най-рязкото свиване от десетилетия. Руската валута поскъпва с около 25% спрямо долара след началото на инвазията, което ѝ дава неуместната титла на най-силно представящата се в глобален мащаб.

Въпреки че това позволява на Путин да се похвали, че западните санкции са се провалили, руснаците на практика не могат да се възползват от силата на валутата. Петролните потоци и капиталовият контрол изкривяват официалния курс, а рублата е с около 20% по-слаба в пунктовете за обмяна на валути и на черния пазар, напомняйки на много руснаци за съветския ѝ предшественик.

„Това е като да се опитваш да покажеш, че Съветският съюз побеждава Америка чрез размахването на екземпляр на вестник „Известия“ пред нечие лице през 1982 г., казвайки – вижте, доларът струва само 64 копейки“, коментира Сергей Хестанов, професор по финанси и банково дело. „Бих се съгласил, ако някой наистина можеше да купи долар за 64 копейки“, добавя той.

Строгите правила

Съгласно последните правила на централната банка, кредиторите могат да продават само долари и евро, които са получили след 9 април. Физическите лица могат да теглят кеш, но само от сметки, които са открили преди 9 март и не повече от еквивалента на 10 хиляди долара преди септември. Ограниченията за лица, които носят кеш извън страната, също е 10 хиляди долара.

Като ехо от незаконните обменни бюра, работещи в късния съветски период, посредници примамват купувачи с курсове, които надминават официалните, публикувани на валутните борси.

Подобно на миналото, винаги има опасност да си тръгнеш с фалшиви банкноти, отбелязва Борис. Той избира да плати на посредник 15% повече от официалния курс, за да купи две хиляди долара, които да даде на бившата си съпруга и децата си. Те имат нужда от пари в брой за почивка в Турция, тъй като санкциите не позволяват използването в чужбина на кредитни карти, издадени в Русия.

В понеделник банките продаваха долари на цена, която беше със средно 20% повече от тази на рублата, котирана на Московската борса, сочи проучване сред 70 московски банки и обменни бюра на уебсайтовете на RBC и  Banki.ru. Курсовете на черния пазар, показвани в каналите на приложения за изпращане на съобщения, варираха от 73 рубли до 75 рубли в Москва, докато рублата затвори на ниво от 63,4 рубли за долар на Московската борса в понеделник.

Това може да е далеч от огромната разлика между курсовете на официалния и на черния пазар в страни като Зимбабве, но несъответствието в Русия отразява реалността за икономиката, която никога не е била толкова изолирана в своята постсъветска история.

Капиталовият контрол

Капиталовият контрол понижи обемите на търговия с рубли след инвазията на Русия в Украйна. Графика: Bloomberg

Санкциите, които откъснаха Русия от глобалната банкова система, задушават вноса и правят невъзможно широкомащабното изтичане на капитали. В същото време международните санкции бяха внимателно изработени, така че да позволят на страните да продължават да купуват руски петрол, газ и други стоки, като всяка седмица милиарди долари се вливат в хазната на Кремъл.

Защитавайки едностранния подход на САЩ, държавният секретар Антъни Блинкен отхвърли ралито при рублата в началото на март като „неустойчиво“. Валутата поскъпва с 30% след изказването на Блинкен, но Тата Гоуз от Commerzbank е съгласен с него.

„Обменният курс вече няма никакъв компонент, ориентиран към бъдещото, защото санкциите и капиталовият контрол възпрепятстват значим капиталов приток… Рублата се движи от текущото търсене и предлагане за търговия на онези стоки, които все още са възможни за внос и износ“.

Дори Руската централна банка призна в последния си доклад, че санкциите превръщат курса в показател на очакванията за търговския баланс на страната.

При въвеждане на ембарго върху вноса на петрол и газ от европейските правителства в края на 2022 г., Гоуз очаква рублата да се срине с 10% спрямо долара до края на годината и с 20% до края на 2023 г.

Със сигурност известно отслабване на рублата ще бъде приветствано от финансовото министерство.

Цената на руския петрол сорт Урал в долари се понижава и поскъпването на рублата означава, че правителството печели все по-малко за барел, завишавайки целите си за бюджетните приходи.

Русия ще остане без „практически никаква възглавница за икономическия спад и финансовия натиск от продължителната война в Украйна“, пишат в бележка Кристофър Гранвил и Мадина Хрусталева, TS Lombard.

По-висок обменен

По-висок обменен курс на рублата ще удари бюджета на Русия. Графика: Bloomberg