САЩ: Путин е готов за дълга война

Аврил Хейнс, директор на националното разузнаване на САЩ

13:44 | 11 май 2022
Преводач: Мария Попова

Неуспешният опит на Русия бързо да превземе Киев и да надделее над украинските сили лиши Москва от бързата военна победа, която те първоначално очакваха, че ще попречи на Съединените щати и НАТО да осигурят значима военна помощ за Украйна. Руснаците се сблъскаха с по-голяма от очакваната съпротива, а военното им представяне разкри редица значителни вътрешни трудности, които ги принудиха да променят първоначалните си военни цели, да отстъпят от Киев и да се фокусират над Донбас. Следващите два месеца на боеве ще бъдат важни, докато руснаците се опитват да съживят усилията си, но дори и те да успеят, ние не сме уверени, че сраженията в Донбас реално ще сложат край на войната.

По наши оценки, президентът Путин се готви за продължителен конфликт в Украйна, по време на който възнамерява да постигне някои цели отвъд Донбас. Смятаме, че стратегията на Путин вероятно е непроменена, което подсказва, че той гледа на решението от края на март да насочи силите си към Донбас като временна промяна за възвръщане на инициативата след руският военен провал в овладяването на Киев. Неговите текущи и краткосрочни военни цели са да завладее двете области Донецк и Луганск като буферна зона и да обгради украинските сили от север, от юг и на запад от Донбас, за да смаже най-добре подготвените и екипирани украински сили, които се сражават, за да удържат фронта на изток, да консолидират контрола над сухопътния коридор на Русия от Крим към Донбас, да окупират Херсон и да контролират водните източници за Крим, разположени на север.

Наблюдаваме и индикации, че руските военни искат да удължат сухопътния коридор до Приднестровието. И макар руските сили вероятно да са способни да постигнат повечето от тези краткосрочни цели през следващите месеци, ние сме убедени, че те няма да могат да разширят контрола си чрез сухопътния коридор до Приднестровието, включително и Одеса, освен ако не предприемат някаква мобилизация. Все по-малко вероятно е те да успеят да установят контрол над двете области и буферната зона, към която се стремят през следващите седмици.

Но вероятно оценката на Путин е, че Русия има по-големи възможности и воля да издържи на трудностите отколкото нейните противници. Той вероятно разчита на отслабване на решимостта на САЩ и Европа с утежняването на продоволствения недостиг, инфлацията и цените на енергията.