САЩ ще изпратят още артилерия в помощ на Украйна за отблъскване на руското нападение

Очаква се Вашингтон да обяви поредния кръг от военна помощ през следващите дни

13:35 | 20 април 2022
Обновен: 16:38 | 20 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ съобщиха, че ще изпратят още артилерия в Украйна, за да ѝ помогнат да отблъсне подновената военна офанзива на Русия, която разполага с хиляди допълнителни войници в южната и източната част на страната, докато се подготвя за следващата фаза на продължаващата вече близо осем седмици инвазия, пише Financial Times.

Джо Байдън, президентът на САЩ, направи изявлението по време на посещение в Ню Хемпшир във вторник, като отговори с "да" на въпрос на репортери дали Пентагонът ще изпрати още артилерия.

По-късно прессекретарят на Пентагона Джон Кърби заяви: "В момента има много голям брой военни. Ако украинците желаят повече артилерийска подкрепа, то ние ще направим всичко възможно, за да я предоставим". 

Очаква се САЩ да обявят още един кръг от военна помощ през следващите дни, заявиха двама американски политици. Очаква се пакетът да бъде на стойност около 800 млн. долара и да включва артилерия, както и противотанково и противовъздушно оборудване.

Джен Псаки, прессекретарят на Белия дом, заяви, че Байдън е обсъдил предоставянето на повече боеприпаси и помощ за сигурността по време на разговор със съюзници, сред които лидерите на Канада, Франция, Германия, Япония, Италия, Полша, Румъния и Обединеното кралство. В разговора участваха и лидерите на Европейския съвет, НАТО и Европейската комисия.

Обещанието за предоставяне на повече оръжия дойде в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски заяви, че западната военна помощ не отговаря на нуждите на страната.

"Ако имахме достъп до всички оръжия, от които се нуждаем, с които разполагат нашите партньори и които са сравними с оръжията, използвани от Русия, вече щяхме да сме приключили тази война", заяви Зеленски във вечерно обръщение.

Обещанието на Байдън за изпращане на повече артилерия не беше подкрепено от някои западни съюзници, по-специално от германския канцлер Олаф Шолц, който е подложен на вътрешен натиск да достави и танкове и бронетранспортьори на Украйна, докато тя се подготвя за подновяване на руското нападение.

Във вторник Русия потвърди, че е започнала офанзивата си в региона на Донбас, а външният министър Сергей Лавров заяви, че Москва иска да "освободи напълно Донецката и Луганската република" - двете украински сепаратистки територии, които претендират за целия Донбас. Зеленски заяви, че подновената атака е започнала в понеделник вечерта.

САЩ обаче предложиха по-нюансирана оценка, като високопоставен служител на отбраната заяви, че Русия провежда "ограничени" операции в Източна Украйна, които са "прелюдия към по-големи настъпателни операции".

Докато се водят тези сухопътни сражения, Русия продължава да добавя техника, оборудване, боеприпаси и други запаси към своите средства за подсигуряване, подобрява логистиката и способностите си за поддържане на военните действия.

Въпреки че руският президент Владимир Путин твърди, че целта на инвазията на Москва е да превземе Донбас, украинските служители се притесняват, че офанзивата може да предшества опитите за завземане на територии в останалата част на страната.

Миналата седмица САЩ разшириха военната помощ за Украйна, като обявиха нов пакет от 800 млн. долара, включващ тежка артилерия, хеликоптери и бронетранспортьори. От нахлуването на Русия през февруари досега САЩ са обещали 2,5 млрд. долара помощ за Украйна.

Русия се опитва да извлече поуки от неуспехите си в Киев, където запасите и боеприпасите бързо се изчерпаха. Тя прехвърли хиляди войници в Южна и Източна Украйна, включително две батальонни тактически групи през последните 24 часа. САЩ преценяват, че Путин разполага с около 75% от бойната мощ на Русия преди нахлуването, заяви високопоставен служител.

Тъй като битката за Мариупол продължава, Пентагонът заяви, че градът все още е оспорван. Ако Русия успее да превземе Мариупол, това ще освободи още хиляди войници, които да се сражават в Донбас, добави служителят.