САЩ подготвят огромен нов пакет с военна помощ за Украйна

Страната ще изпрати оръжия за още 750 млн. долара в допълнение към досегашната помощ от 2,4 млрд. долара

10:12 | 13 април 2022
Обновен: 13:13 | 13 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Администрацията на Байдън подготвя нов пакет военна помощ от приблизително 750 милиона долара за Украйна в борбата й срещу руски нашественици, съобщиха запознати във вторник вечерта, предава Bloomberg. 

Очаква се оръжията и другото оборудване да бъдат изпратени според специалните правомощия на президента да прехвърля оборудване от запасите на САЩ без одобрение на Конгреса, за да се ускори доставката по време на извънредната ситуация.

Видовете оръжия в пакета все още се обсъждат и решенията не са финализирани, допълниха източници, пожелали анонимност.

Този ход идва след като руският президент Владимир Путин обеща да продължи да води войната, а Байдън го обвини в извършване на геноцид.

САЩ предоставиха повече от 2,4 милиарда долара военна помощ на Украйна, откакто Байдън встъпи в длъжност. От тях повече от 1,7 милиарда долара бяха доставени след началото на инвазията на 24 февруари.

Планът за засилена военна помощ беше съобщен по-рано от Reuters и Washington Post.

Украйна многократно е молила САЩ и европейските нации да увеличат доставките на оръжие, тъй като се подготвя нова офанзива на руските сили в източната част на страната, след като те бяха принудени да се оттеглят от райони около Киев.

Но САЩ продължават да отхвърлят молбите на украинския президент Володимир Зеленски за предоставяне на изтребители с мотиви, че това би довело до пряка конфронтация между САЩ и Русия и ще повиши риска от световна война.

Във вторник Байдън за първи път каза, че Русия е извършила геноцид в Украйна.

Той отправи обвинението по време на реч в Айова, която изложи стъпки за намаляване на разходите за гориво, които нараснаха по време на войната. По-късно той защити коментарите си. „Да, нарекох го геноцид, защото става все по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи идеята за украинската идентичност“, каза президентът пред репортери, преди края на посещението си в Айова.

Той добави, че в крайна сметка адвокатите ще вземат официалното решение.

Путин каза по-рано във вторник, че мирните преговори са "в задънена улица" и обеща да продължи руската инвазия. На съвместна пресконференция на космодрума Восточный в Далечния изток на Русия с белоруския президент Александър Лукашенко Путин каза, че почти седемседмичната офанзива върви „по план“.