Пентагонът: Новата военна помощ е според нуждите на Украйна

Джон Кърби, говорител на Пентагона

12:16 | 14 април 2022
Преводач: Петя Кушева

Днес президентът обяви и упълномощи още една президентска помощ за сигурността на стойност до 800 милиона долара, съобразена със спешните украински нужди за новите боеве, тъй като руските сили изместват фокуса на безмилостната си агресия сега към Източна Украйна. Всичко това е предназначено да помогне на Украйна, както говорихме, за помощ за Украйна в боевете, които води в момента и тези, които ще води през следващите дни и седмици в източната част на страната.

Съединените щати вече са отделили повече от 3.2 милиарда долара за подпомагане на сигурността в Украйна от началото на мандата на администрацията.

Украйна беше нападната по непровокиран начин от страна на Русия. Те понесоха много жертви и щети в толкова много градове. Милиони украинци са се превърнали в бежанци в страната и извън нея. Това е война, която не заслужават. Война, която със сигурност не са искали. Нямаше причина Русия изобщо да нахлува в Украйна. Особено когато г-н Путин имаше дипломатически варианти.

Ние се ангажирахме от самото начало, още преди инвазията, да помогнем на Украйна да може да се защитава сама. Това е част от този процес и представлява онова, което самите украинци поискаха и заявиха, че имат нужда, тъй като тези боеве сега се съсредоточават в източната част на страната.

Как това се тълкува от руснаците? Можете да попитате г-н Путин и Кремъл. Това, което нас ни интересува е да се уверим, че правим това, което сме казали, че ще направим, а именно да проведем разговори с украинците и да се опитаме да направим най-доброто, което можем, за да отговорим на техните нуждите от самозащита.