Ген. Събев: България трябва да изпрати и военна помощ към Украйна

Ген. Съби Събев, първи български представител в НАТО, в "Бизнес старт", 23.03.2022

09:33 | 24 март 2022
Обновен: 16:50 | 27 март 2022
Автор: Галина Маринова

Винаги има риск от ескалация на военната криза извън пределите на Украйна и ако НАТО бъде въвлечен не е изключено конфликтът да ескалира в яден. България трябва да изпрати, не само хуманитарна, но и военна помощ към Украйна, за да не ерозира доверието към България като член на НАТО. Предстоят промени в европейската архитектура за сигурност, както и приемане на нова стратегическа концепция на НАТО за засилване на възпиращия потенциал на Алианса. Това каза ген. Съби Събев, първи български представител в НАТО, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. Гостът коментира извънредната среща на НАТО днес, както и срещите на Г-7 и ЕС днес. Източният фланг безспорно трябва да се подсили, каза Събев.

"България трябва да се присъедини към помощта към Украйна, не само хуманитарна, но и военна. Надявам се българската делегация да бъде напълно адекватна на духа на извънредната среща на НАТО днес". 

Относно позицията на България да не изпраща военна помощ за Украйна гостът каза: "Позицията на всяка една страна може да има еволюция. Ако ние можем да запълним някои потребности на Украйна, ние не можем по този начин да се колебаем и по пасивен начин да подкрепяме агресията на Русия в Украйна, защото това е предателство към самия Алианс".

"Когато целият Алианс е солидарен и изпраща военна помощ, България да се дистанцира - това ще има своето отражение върху имиджа на България и върху доверието към нас като съюзник в НАТО. Много сериозно трябва да помислят нашите управляващи дали трябва да продължат с тази политика или да я променят".   

Винаги има риск от ескалация на кризата извън Украйна, каза гостът. "Русия се закани, че всякакви конвои, пристигащи с военна помощ, ще бъдат обект на удари. Никой не е сигурен дали, както бяха паднали дронове, и някоя ракета да падне на територията на страна - членка на НАТО. Тогава вече ситуацията се усложнява". 

"Не дай Боже, както предупреждава американския президент, ако руските войски се изкушат да използват локално химическо оръжие, конфликтът би добил съвсем друга същност. Затова НАТО взима тези мерки, включително се предвижда и помощ за Украйна за защита от радиационна, химическа и биологическа атака".

НАТО ясно се ангажира и заяви, че не трябва да се допуска конфликтът да излиза извън границите на Украйна и да въвлече и алианса в него, защото ако това стане и НАТО бъде провокиран е възможно конфликтът да ескалира в ядрен. Този тежък сценарий не трябва да се изключва и трябва да има подготовка за него, предупреди генералът. 

"На срещата през юни в Мадрид предстои НАТО да одобри нова стратегическа концепция, която да отговаря на радикално променената обстановка. Тя ще адресира необходимостта от засилване на възпиращия потенциал на НАТО". 

Ако продължава напрежението, поддържано от Русия, е възможно да се премине и към постоянно присъствие на съюзни контингенти на територията на източните съюзни държави от НАТО. Става дума за много по-усилени контингенти, способни да отблъснат незабавно една агресия, а не батальони бойни групи, които очевидно нямат способността да отблъснат една по-масирана агресия на Русия към страна от НАТО. Това военно присъствие ще бъде и сухопътно, и военноморско и въздушно.

"НАТО е съюз, който непрекъснато се адаптира към средата за сигурност и е изключително отговорен към сигурността на своите страни-членки, особено сега към Източния фланг на НАТО - страните, които са най-близо до военната криза в Украйна". 

За предвижданото преразглеждане на санкциите за Русия, които ще се обсъждат на срещата на Г-7, гостът каза, че нови санкции са подготвени, и от страна на ЕС, и от страна на САЩ и че целта е тяхната тежест да стане толкова голяма за Русия, че руското общество, "колкото и манипулирано да е от режима на Путин", да осъзнае последиците от конфликта и да предизвика смяна на политическия режим и прекратяване на военните действия в Украйна. 

Относно щетите от конфликта в дългосрочен план ген. Събев каза, че ще се наложат промени в европейската архитектура за сигурност. "Русия я взриви. Реши с една война да наложи собствен модел за архитектура за сигурност в Европа, който най-пълно да отговаря на нейните интереси. Една архитектура за сигурност трябва да отговаря на интересите на всички по строго определени правила". 

Най-вероятно ще има и определено преструктуриране на Съвета за сигурност на ООН и на самата организация, за да поеме тя своята действителна роля по опазване на мира. Трябва да се засилят регионални структури и правомощията, например на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Европейският съюз се преориентира със стратегическия компас и създаването на сили за бързо реагиране в състав около 5000 души, възможно е да последват и други такива инициативи, за да се засилят структурите, които имат капацитет за възпиране на агресия в Европа.

До края на тази година ще очакваме много мощна дипломатическа офанзива за укрепването на системата за сигурност в Европа и света.    

От какво зависи диалогът и преговорите между Русия и Украйна да доведат до реално намаляване на напрежението и спиране на войната? Какви са загубите на руската армия до момента? Обезкървен ли е командния състав на руската армия? Защо руски генерали са поставени под домашен арест?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.