Лесните санкции срещу Русия свършиха и Западът трябва да се готви за икономическа болка

САЩ казват, че санкциите започват да превръщат Русия обратно в строга затворена икономика в съветски стил от 80-те години на миналия век

07:31 | 7 април 2022
Обновен: 12:32 | 7 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато богатите демократични сили в света въвеждат нови санкции срещу Русия в отговор на ужасяващите снимки на екзекутирани украинци в град Буча, се откроява факта, че най-лесните възможности вече са изчерпани и се появяват сериозни различия между съюзниците за следващите стъпки.

Европейският съюз предложи за първи път ограничаване на енергийния сектор на Русия в отговор на нахлуването ѝ в Украйна, започнало през февруари, забранявайки вноса на руски въглища. Но страните от ЕС остават разделени дори по отношение на този ход, а и има още по-малко единство за ограничения на вноса на руски петрол и газ, които са по-важни за техните икономики. 

Съединените щати и съюзниците от Г-7 обявиха нови санкции срещу най-големия руски кредитор, "Сбербанк", още държавни предприятия и повече руски държавни служители и членове на техните семейства, откъсвайки ги от базираната на щатски долари финансова система.

Съединените щати също забраниха на американците да инвестират в Русия и забраниха на Москва да плаща на притежателите на държавни дългове с пари в американски банки. 

Въпреки че силно ограничената руска рубла се покачи до шестседмичен връх в сряда, служители на Министерството на финансите на САЩ казват, че санкциите започват да превръщат Русия обратно в строга затворена икономика в съветски стил от 80-те години на миналия век.

Но санкциите на САЩ съдържат изключения, позволяващи на Русия да продължи да събира приходи от износ на енергия, което може да помогне за подхранването на нейната инвазия в Украйна. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза пред американските законодатели в сряда, че все още не са възможни по-строги ограничения на руската енергия за европейските съюзници, зависими от руския нефт и газ. 

Русия доставя около 40% от потреблението на природен газ в Европейския съюз, което Международната агенция по енергетика оценява на повече от 400 милиона долара на ден. ЕС получава една трета от вноса си на петрол от Русия, около 700 милиона долара на ден.

„Ние сме в точката, в която трябва да изтърпим малко болка“, каза пред "Ройтерс" Бен Стайл, директор по международна икономика на мозъчния тръст на Съвета по външни отношения в Ню Йорк. „Първоначалните партиди санкции бяха създадени да навредят на Русия, но също така да не ни наранят толкова на Запад".

Разделенията в Европа станаха по-очевидни тази седмица. След като Литва обяви в събота, че ще спре вноса на руски газ за вътрешно потребление, австрийският финансов министър Магнус Брунер изрази съпротива срещу санкциите срещу руския петрол и газ, като каза пред репортери в Люксембург, че те ще навредят повече на Австрия, отколкото на Русия.

Следващи стъпки

Липсата на единство по отношение на ограничаването на вноса на енергия означава, че опциите са ограничени за допълнително увеличаване на натиска, но обявената в сряда забрана за инвестиции може да накара повече мултинационални компании да напуснат Русия, каза Даниел Танебаум, бивш служител по съответствието в Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ.

„Можете направо да започнете да забранявате търговията в повече индустрии“, ход, който ще отреже руснаците от повече видове западни продукти като фармацевтични продукти, подобно на забраната за луксозни стоки, наложена в първите дни на войната, каза Танебаум, който ръководи отдела на Oliver Wyman за борба с финансови престъпления.

Съединените щати настояват европейските съюзници да нанесат повече щети на Русия, докато се опитват да се уверят, че алиансът срещу президента Владимир Путин не се разпада, баланс, който става по-труден.

„Някак си ударихме тавана – и от двете страни на Атлантика – за това, което може да се направи лесно и какво може да бъде направено в кратки срокове“, каза Клейтън Алън, директор в Eurasia Group, позовавайки се на санкциите.

За да преминат към по-строг кръг от санкции, служителите на САЩ ще трябва да предоставят някои уверения на европейските страни, че енергийните пазари и доставките могат да бъдат стабилизирани, за да се избегнат сериозни икономически трудности, каза Алън. Икономически отслабен ЕС не помага на никого, добави Алън.

„Ако Западна Европа бъде потопена в рецесия, това драстично ще ограничи размера на подкрепата – както морална, така и материална – която те могат да предоставят на Украйна“, каза Алън.

Очаква се държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да настоява за повече действия в Брюксел тази седмица на срещите на външните министри на НАТО и Г-7. Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо проведе подобни срещи миналата седмица в Лондон, Брюксел, Париж и Берлин.

Все още има вратички за затваряне, включително продължаващи продажби от германски и френски компании в Русия и продължаващ лов на луксозни яхти и други активи, скрити от руски олигарси, според един европейски дипломат, участващ в преговорите за санкции.