Русия ще трябва да погасява в рубли доларови облигации заради американски санкции

JPMorgan отказа да обработи плащане по главница и лихва за $649 млн.

18:03 | 6 април 2022
Обновен: 20:44 | 6 април 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В сряда Русия се приближи с една крачка по-близо до потенциално неизпълнение по дълга си в чуждестранна валута, след като финансовото министерство на страната заяви, че е принудено да извършва плащания в рубли на притежателите на своите облигации, деноминирани в долари, предава Bloomberg. 

Причината е, че Министерството на финансите на САЩ забрани на американските банки да обработват плащания в долари от Русия. Така плащане на стойност 649 млн. долара по главница и лихви дължимо в понеделник няма да може да бъде обработено. Според човек запознат със ситуацията американските власти не са разрешили на JPMorgan, така наречената банка-кореспондент, която е отговорна за обработката на трансакцията, да обработи парите в брой.

„Поради недружелюбните действия на Министерството на финансите на САЩ... Министерството на финансите на Русия беше принудено да привлече руска финансова институция, за да извърши необходимите плащания“, се казва в изявление на министерството в сряда. Вместо това плащанията ще се извършват към сметки, деноминирани в рубли в Русия, а постъпленията могат да бъдат конвертирани в долари след „възстановяването на достъпа на Руската федерация до сметки в чуждестранна валута“, се казва още в него.

Този ход повтаря заплаха от страна на Русия да извършва плащания по дълга в рубли, ако западните санкции ѝ попречат да преведе долари на притежателите на облигации. Чуждестранните инвеститори разглеждат подобна стъпка като неизпълнение, което би било първото за Москва след руската дългова криза през 1998 г. Рейтинговата агенция Fitch каза миналия месец, че опитът за плащане на лихви в долари в руската валута би означавал „че това е началото на фалит или подобен на фалит процес“.

Цената за застраховане на руския правителствен дълг сочи, че има 99% вероятност за изпадане в неизпълнение по дълга до 1 година.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче повтори в сряда, че замразяването на руските чуждестранни резерви след инвазията в Украйна представлява опит страната да бъде тласната към „изкуствено неизпълнение“. „Русия разполага с всички необходими ресурси за обслужване на дълговете си“, каза Песков по време на конферентна връзка с журналисти. „Както знаете, значителни количества от нашите резерви са замразени в чужди страни. Така че, ако те продължат да бъдат блокирани по този начин и ако преводите от замразените суми също бъдат блокирани, тогава те ще бъдат обслужвани в рубли“, каза Песков. „С други думи, няма основание за истинско неизпълнение.”

Условията по някои от емисиите на чуждестранна валута на Русия позволяват плащане в рубли, ако те не могат да бъдат направени в долари или евро, но доларовата облигация с падеж в понеделник и облигацията с падеж през 2042 г., която трябваше да плати купон в понеделник, не са такива. Един притежател на руски доларови облигации каза, че според него без да се нарушават санкциите не би било възможно да се създаде сметка "тип C" в руска банка, през която да минават плащания в рубли.

„Ако притежателите на облигации не получат парите си, тяхното усещане ще бъде, че това е неизпълнение“, каза Кристиан Маджо, ръководител на портфейлната стратегия за нововъзникващи пазари в TD Securities. „Но руснаците твърдят, че са готови да платят. Това е много необичайна ситуация и в крайна сметка може да се стигне до съдебни действия в редица различни юрисдикции, където инвеститорите държат облигациите.