В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Продължителна война ще разруши връзките между центровете на световната икономика

Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в катедра "МИО и Бизнес" УНСС, "В развитие", 06.04.2022 г.

16:06 | 6 април 2022
Обновен: 19:16 | 6 април 2022
Автор: Даниел Николов

Трябва да се намери стратегия за изход на Русия и Украйна от конфликта, без да има пълно поражение за една от страните, а в момента не им се дава такава. САЩ, Китай, ЕС и Русия не могат да функционират самостоятелно и една задълбочаваща се криза застрашава връзките помежду им. Това коментира проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в катедра "МИО и Бизнес" УНСС, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"В световния търговски ред има шокова промяна, особено при енергоносителите - от една страна освобождаване на резерви, неяснота за потока на газ и петрол от Русия, хаос на спотовите пазари. От това изключително силно страда глобализацията, ако я приемем като някакъв ред, който съществуваше в течение на десетилетия и създаваше известен комфорт."

Отношенията между Китай и САЩ не бяха особено добри и преди войната, но в края на 2021 г. президентът Байдън даде сигнал, че може да направи отстъпки от наложените по времето на Тръмп допълнителни мита. Вашингтон може да предложи на Пекин да намали или премахне митата в замяна на отказване на помощ на Москва, но Китай едва ли ще се съгласи на това, както се видя и от срещата на високо равнище на Пекин с ЕС, каза Хаджиниколов.

Според него нито Пекин може да се откаже от американския пазар, нито Вашингтон да спре вноса на евтини китайски стоки, което би довело до "експлодираща" инфлация в САЩ; същото се отнася и за връзките между Китай и ЕС, a голямо предизвикателство ще са и увеличаващите се търговски дефицити спрямо Китай.

"Китай няма да се откаже от Русия като партньор по стратегически причини", каза Хаджиниколов.

В коментар за евентуалния край на кризата в Украйна, Хаджиниколов заяви, че трябва да се намери стратегия за изход на Русия и Украйна от конфликта, без да има пълно поражение за една от страните. 

"Ако е пълно поражение за една от страните, [кризата] скоро няма да свърши - изтощителна война до крайност, която може да бъде с огромни икономически последици поради нарушаване на жизнено важни връзки между центровете на световната икономика."

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.