САЩ и НАТО отговориха на Русия, Румъния е готова да приеме нови сили на алианса

Китай каза на Съединените щати, че иска всички страни, участващи в кризата около Украйна, да останат спокойни

11:37 | 27 януари 2022
Обновен: 14:09 | 27 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ и НАТО дадоха писмени отговори на Русия в сряда, като в общи линии отхвърлиха исканията на Москва западният алианс да прекрои границите си, да затвори вратите си за потенциалното бъдещо членство на Украйна и да оттегли силите си от бившите съветски държави.

Вместо това те предложиха да се справят с руските опасения чрез обсъждане на въпроси като контрол на въоръженията и подобряване на прозрачността при движението на войските и военните учения.

Русия отрича, че възнамерява да нахлуе в Украйна, въпреки струпването на хиляди войници, танкове и техника близо до източната граница на съседа си.

Междувременно Китай каза на Съединените щати, че иска всички страни, участващи в кризата около Украйна, да останат спокойни и да избегнат увеличаване на напрежението, докато Съединените щати подчертаха деескалацията и предупредиха за рисковете за сигурността и икономиката от руската агресия.

Китайският външен министър Уан И и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъдиха въпросите свързани с Украйна по време на телефонен разговор късно в сряда.

„Призоваваме всички страни да останат спокойни и да се въздържат от действия, които предизвикват напрежение и раздухват кризата“, е казал Уан пред Блинкен, се казва в изявление на китайското външно министерство.

Русия, която от месеци натрупва силите си по границите на Украйна, поиска от НАТО да изтегли войските и оръжията си от Източна Европа и да забрани на Украйна, бивша съветска република, да се присъедини някога към алианса.

Уан, очевидно визирайки възраженията на Русия срещу разширяването на НАТО в Източна Европа, каза пред Блинкен, че сигурността на една страна не може да бъде за сметка на сигурността на други и безопасността на региона не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военните блокове, каза неговото министерство.

Съединените щати предупредиха Русия да не нахлува в Украйна и призова двете страни да се върнат към пакета от пактове, известни като Минск I и Минск II, подписани съответно през 2014 и 2015 г., за прекратяване на сепаратистката война в Източна Украйна.

Но поредица от военни и политически стъпки, заложени в по-късното споразумение Минск II, остават неизпълнени, като настояването на Русия, че тя не е страна в конфликта и следователно не е обвързана с неговите условия, е сериозна блокада за по-нататъшен прогрес.

Румъния е готова да приеме още войски от НАТО при нужда

Румъния води преговори със Съединените щати и Франция за начини за увеличаване на броя на военните им в страната и е готова да приеме засилено военно присъствие на НАТО, каза президентът Клаус Йоханис в сряда.

Министерството на отбраната на САЩ заяви в понеделник, че е привело около 8500 американски войници в повишена готовност, в очакване на заповеди за разполагане на източния фланг на НАТО, ако Русия нахлуе в Украйна. Франция също предложи да изпрати повече войски, ако е необходимо.

"Постоянно казвам, че сме готови да приемем засилено съюзническо присъствие на наша територия", каза Йоханис, цитиран от "Ройтерс". След изявленията, направени от Съединените щати и Франция, ние сме в контакт с двата съюзника, за да установим конкретни начини за реализиране на военното им присъствие, допълни той.

Йоханис говори след заседание на Върховния съвет по отбрана на Румъния, за да отговори на опасенията за сигурността, след като Русия събра десетки хиляди войници близо до границите на Украйна. Той каза, че дипломатическите разговори са от ключово значение за деескалация на напрежението.

В сряда Съветът по отбрана оцени потенциалното въздействие на конфликт върху бизнеса и енергийния и банковия сектор, каза Йоханис.

НАТО има многонационални сухопътни сили с до 4000 войници в Румъния, членка от 2004 г. Съединените щати също имат войници, разположени в отделни бази в Румъния и в България.

"Настоящата криза за пореден път доказва, че консолидирането на съюзническото присъствие на източния фланг, включително и у нас, е много важно", каза той.

"Мерките, които НАТО предприе досега, за да засили военното си присъствие на източния фланг, са изключително отбранителен отговор на нарастващите предизвикателства за сигурността в региона."