Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Искрен Иванов: Русия ще влезе в Украйна и, ако спечели, НАТО ще се раздели

Д-р Искрен Иванов, политолог, експерт по международна сигурност и управление на конфликти, "Светът е бизнес", 25.01.2022 г.

12:37 | 26 януари 2022
Обновен: 14:37 | 26 януари 2022
Автор: Даниел Николов

По всяка вероятност ще има военна интервенция на Руската федерация в Украйна, но тя ще бъде ограничена до регионите на Донецк и Луганск. Западът вече е готов да реагира на подобна намеса, заяви политологът Искрен Иванов в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"В момента в Европа се води война между САЩ и Русия, но тя няма да е с ядрени и конвенционални оръжия. Ако в по-отдалечен план САЩ и НАТО спечелят този сблъсък с Русия, те ще присъединят Украйна и ще получат плацдарм за пряко влияние върху Русия - върху нейните природни, икономически, финансови ресурси - каквато е и целта на тази стратегия. Ако Русия спечели тази война, НАТО ще се фрагментира на две - западна американска сфера на влияние, суверенен буфер в Централна и Източна Европа, който "де юре" ще е в НАТО, и руска сфера на влияние в Сърбия, Беларус и Украйна."

Двете страни са непреклонни в своята позиция и сблъсъкът ще продължи да бъде интензивен в следващите два-три месеца, коменитра Иванов. 

Изтеглянето на дипломатическите персонали на САЩ и Великобритания от Украйна е нормално в условията на повишена тревожност за развитието на събитията, коментира Иванов.  

Действията на президента Владимир Путин са подтиквани от търсенето на престиж и нуждата да демонстрира на НАТО че, "Русия все още е фактор и няма да остави задния си двор да бъде присъединен към евроатлантическата общност."

НАТО в момента се консолидира пред заплахата от Русия и евентуално нахлуване в Украйна само ще засили импулса за присъединяване в страни като Финландия и Норвегия. 

С поставянето на ултиматуми за изтеглянето на НАТО от държавите в Източна Европа, Русия единствено е настроила обществените мнения срещу себе си.

Икономическите санкции от Запада ще бъдат бързи и широкомащабни и ако Русия реши да присъедини и останалата част от Украйна, "може да се стигне и до банкрут на цялата държава."  

Но без Украйна Русия никога повече няма да бъде геополитически "велика сила", смята Иванов.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.