Ердоган: Турция е член на НАТО и ще действа като такъв при нападениe над Украйна

Турският президент призовава спорът да бъде разрешен без употреба на сила

12:30 | 27 януари 2022
Обновен: 13:35 | 27 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия ще сбърка, ако нападне Украйна и ако това се случи, Турция ще действа като член на НАТО, каза президентът на страната Реджеп Ердоган цитиран от NTV.

Президентът е отправил покана към своя колега Владимир Путин за посещение в Турция, за да проведат дипломатически преговори и да намерят мирно разрешение на ситуацията и в момента чака отговор от Москва. 

Ердоган е казал, че има нужда от подробни разговори, които да засегнат опасенията на Русия по въпросите на сигурността, но и че част от исканията на Москва са неизпълними.  

„Надявам се, че Русия няма да предприеме въоръжена атака или да превземе Украйна. Подобни действия няма да бъдат разумни нито за Русия, нито за региона, е казал Ердоган пред медията. „Имаме нужда от диалог при който да изслушаме Русия и да разрешим нейните опасения свързани със сигурността“.

Анкара има добри отношения както с Киев, така и с Москва, но се противопоставя на политиките на Русия в Сирия и Либия, както и анексацията на Кримския полуостров през 2014 г. Турция изгради сътрудничество с Русия по енергийните и отбранителните въпроси, но продава и някои от най-съвременните си модели дронове на Украйна, което разгневи Москва.

"Повтарям, че сме готови да направим каквото трябва и предадох тези послания на президента Путин и президента Зеленски,“ каза Ердоган. „Смятам, че двете страни са наясно с откровеността и добрите намерения на Турция.“

Кризата трябва да бъде разрешена „като се избягва употребата на сила,“ подчерта Ердоган.

Турция за първи път предложи да бъде посредник на спора през ноември. Миналата седмица дипломатически източници заявиха, че както Русия, така и Украйна са готови да приемат помощта на Турция за разрешаване на кризата.

Ердоган заяви, че ще посети Зеленски в Украйна в началото на февруари, за да обсъдят кризата и че скоро ще се срещне или ще разговаря по телефона с Путин .