Индонезия облекчи пълната забрана за износ на въглища, но запази ограниченията

Забраната от най-големия износител на термични въглища предизвика ударни вълни в световните енергийни пазари, особено в Китай и Япония

11:39 | 13 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индонезия, най-големият износител на термични въглища, ще запази широката забрана за износ на въглища през януари, въпреки че изключения позволиха на някои кораби, натоварени с горивото, да отпътуват.

Индонезия позволи на 37 натоварени въглищни кораба да отпътуват в четвъртък в най-силния знак досега, че страната ще облекчава забраната за доставки на горивото.

Старши министър от кабинета каза в изявление, че забраната, въведена на 1 януари, е била облекчена за мините, които са изпълнили изискването да продадат част от продукцията си за местно производство на електроенергия, след като държавната компания е осигурила достатъчно въглища, за да си осигури 15 дни работа.

„Това ще бъде наблюдавано отблизо, така че това също да стане момент да подобрим вътрешното управление“, каза в изявление в четвъртък координиращият министър по морските и инвестиционните въпроси Лухут Панджайтан.

37-те кораба включват 14 кораба, чието освобождаване беше обявено по-рано през седмицата.

Корабите могат да превозват общо около 1 милион тона въглища, каза говорител на Лухут. Това се сравнява с износа на около 30 милиона тона въглища през януари 2021 и 2020 г.

Индонезия постави забрана за износ, след като държавната енергийна компания Perusahaan Listrik Negara (PLN) съобщи за критично ниски запаси от въглища в електроцентралите и каза, че Индонезия е на ръба на широко разпространени прекъсвания на електрозахранването. Забраната предизвика ударни вълни в световните енергийни пазари, особено в най-големите потребители на въглища от Индонезия, включително Китай, Япония и Южна Корея.

Индонезийските власти обвиниха минните компании за кризата, тъй като не са изпълнили задължението си за вътрешния пазар (DMO), което изисква от тях да продават 25% от продукцията на местни купувачи с таван от 70 долара за тон за електроцентрали.

Правителството е лобирано от въгледобива и някои от най-големите му клиенти да облекчи забраната за износ. 

Според данните на Refinitiv Eikon в сряда имаше около 120 кораба, които товареха или чакаха да натоварят в индонезийски въглищни пристанища в Калимантан.

„Разрешаването на натоварени кораби да отпътуват е малка стъпка в облекчаването, но трябва да се постигне напредък към премахването на забраната за износ“, каза изследователската група CreditSights.

„Правителството на Индонезия ще наблюдава спазването на DMO всеки месец, което според нас ще помогне да се избегне рязкото налагане на забрани за износ на въглища в бъдеще“, се казва в бележка.

Глоби за минните компании

Министерството на инвестициите заяви, че минните компании, които са изпълнили договора си за продажба с PLN и 100% от техните изисквания за DMO за 2021 г., ще могат да започнат да изнасят.

Мините, които не са изпълнили договорите си за PLN и DMO, ще бъдат глобени, се казва в изявление.

Citi в изследователска бележка от 5 януари оценява, че около 490 от 631 въгледобива в страната все още не са изпълнили задължението си за DMO. Тези 490 въгледобива представляват около 35%-40% от общото производство на Индонезия.

Според протокола от среща между минните компании и министерството на търговията по-рано този месец, 418 от тях не са продали никакво количество въглища на местно ниво миналата година.

Двете най-големи въглищни групи в Индонезия, PT Bumi Resources и Adaro Energy, както и държавният въгледобив Bukit Asam, бяха сред компаниите, които заявиха в борсовите документи, че са изпълнили изискванията на DMO.

Директорът на Bumi Resources Дилип Сривастава каза в четвъртък, че компанията очаква официално потвърждение от правителството, и добави, че облекчаването ще бъде положително развитие.

Говорител на Adaro каза, че корабите ѝ все още не са напуснали пристанището към четвъртък сутринта.

Междувременно министърът на енергетиката Арифин Тасриф по време на парламентарно изслушване в четвъртък беше затрупан с въпроси относно прилагането на DMO и забраните за износ, докато редица членове на парламента призоваха за по-голяма прозрачност по отношение на спазването на DMO