Най-големият износител на термични въглища в света спря износа

Индонезия забранява износа на въглища през януари поради притеснения за вътрешната енергийна система

16:07 | 1 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индонезия забрани износа на въглища през януари поради опасения, че ниските доставки в местните електроцентрали могат да доведат до широко разпространено прекъсване на електрозахранването, каза в събота висш служител в енергийното министерство, предаде "Ройтерс"

Страната от Югоизточна Азия е най-големият износител на термични въглища в света, изнасяйки около 400 милиона тона през 2020 г. Най-големите й клиенти са Китай, Индия, Япония и Южна Корея.

Индонезия има т. нар. политика на задължение към вътрешния пазар (Domestic Market Obligation, DMO), според която въгледобивните компании трябва да доставят 25% от годишното производство на държавната компания Perusahaan Listrik Negara (PLN) на максимална цена от $70 за тон, много под текущите пазарни цени.

"Защо на всички е забранено да изнасят? Това решение е продиктувано от външни фактори и е временно. Ако забраната не бъде приложена, почти 20 електроцентрали с мощност от 10 850 мегавата ще бъдат изключени", каза в изявление Ридуан Джамалудин, генерален директор на минералите и въглищата в Министерството на енергетиката.

"Ако не бъдат предприети стратегически действия, може да има широко разпространено спиране на тока."

През последните години Индонезия е изнесяла около 30 милиона тона въглища през месец януари.

Ридуан каза, че доставките на въглища за електроцентралите всеки месец са били под нивото за DMO, така че до края на годината „имаше дефицит на запасите от въглища“, добавяйки, че забраната ще бъде оценена след 5 януари.

Ахмад Зухди Дуи Кусума, индустриален анализатор в Bank Mandiri, каза, че забраната ще повиши световните цени на въглищата през следващите седмици, тъй като запасите намаляват, добавяйки, че клиентите на Индонезия може да се обърнат към Русия, Австралия или Монголия.

„Всред тази глобална несигурност пазарът често търси най-сигурните партньори“, каза той.

Вносът на въглища в Китай достигна най-високото си ниво от 2021 г. през ноември, тъй като най-големият потребител на мръсно гориво в света се забърза да захрани енергийната си система с началото на зимния отоплителен сезон. Но Пекин също нареди на мините да увеличат производството.

Путера Сатрия Самбиянторо, икономист в брокерската компания Bahana Sekuritas, каза, че икономическият растеж на Индонезия може да е довел до по-висока прогноза за потребление на електроенергия и въглища в сравнение с по-ранните прогнози.

PLN не е отговорила на искане за коментар.

През август 2021 г. Индонезия спря износа на въглища от 34 въгледобивни компании, за които каза, че не са изпълнили задълженията за вътрешния пазар между януари и юли миналата година.

Индонезия е сред 10-те най-големи производители на парникови газове в света, а въглищата съставляват около 60% от нейните енергийни източници.