За сбогом Меркел ще наложи карантина за неваксинираните в Германия

ЕС трябва да започне дискусия за евентуална задължителна ваксинация за COVID-19, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

11:31 | 2 декември 2021
Обновен: 13:45 | 2 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия е готова да ограничи хората, които не са ваксинирани срещу Covid-19, и драстично да ограничи социалните им контакти, за да облекчи натиска върху все по-натоварените болници.

В едно от последните си действия като канцлер Ангела Меркел ще проведе разговори с 16-те регионални премиери на Германия по-късно в четвъртък, на които се очаква да се споразумеят за нови ограничения, включително допускане само на хора, които са ваксинирани или възстановени след боледуване, в ресторанти, театри и магазини от непърва необходимост. Според проект на споразумение, изготвен от офиса на Меркел, ще има и по-строги ограничения за контактите за неваксинирани хора, нощните клубове ще бъдат затворени на места с висок процент на заразяване и ще има строги ограничения за броя на зрителите на големи обществени събития.

„Важното е, че това на практика е блокиране за неваксинираните“, каза напускащият здравен министър Йенс Спан в четвъртък в интервю за телевизия ZDF. „Повече от 12 милиона възрастни, които не са ваксинирани, създават предизвикателството за здравната система.

Меркел и Олаф Шолц, настоящият вицеканцлер, който ще положи клетва като канцлер следващата седмица, ще ръководят дискусиите заедно в четвъртък и след това ще дадат пресконференция, за да обявят новите мерки.

Длъжностните лица бяха принудени да действат, за да се опитат да сдържат четвъртата вълна от вируса, която обхваща цялата страна, и да предпазят здравната система от колапс. Ръководителят на лобито за интензивно лечение DIVI предупреди в сряда, че броят на пациентите с Covid в интензивните отделения ще достигне 6000 до Коледа, надхвърляйки пика по време на втората вълна на пандемията миналата зима.

Предложени мерки включват:

• Задължителни Covid ваксинации за болнични служители и служители в домове за грижи

• Около 30 милиона ваксинации, направени до Коледа

• Увеличения на броя на хората, които могат да прилагат ваксини

• Достъп до ресторанти, театри само за ваксинирани или възстановени след боледуване

• Достъп до несъществени магазини само за ваксинирани или възстановени след боледуване

• По-строги ограничения за контакт за неваксинирани хора

• Затворени нощни клубове на места с висок процент на заразяване

• Ограничения за броя на зрителите на големи публични събития

• Разширено кризисно звено за координиране на федерални, регионални действия

Проектът на правителството също така включва предложение ваксините срещу Covid да станат задължителни за хората, работещи на места като болници и домове за грижи. Властите се стремят да ускорят ваксинациите и искат да постигнат со 30 милиона ваксинации до Коледа, включително бустери. Длъжностните лица искат значително да разширят кръга от хора, които могат да прилагат ваксини, включително да използват квалифицирани работници в аптеките и заведенията за грижи. И Шолц, и Меркел се изказаха в полза на мандата за ваксина за всички възрастни, а Бундестагът ще гласува мерките преди края на годината.

Някои региони с висок процент на заразяване като Бавария и Саксония вече затегнаха ограниченията и Шпан каза, че мерките изглежда имат положителен ефект.

нива ваксинация

„Контактите трябва да бъдат намалени“, каза той. „Действията на всеки един от нас имат значение, но също така се нуждаем и държавата да действа.”

Задължителна ваксинация в цяла Европа?

Европейските държави трябва да подновят кампаниите за ваксиниране срещу COVID-19, като ги насочат към неваксинираните към всички възрастови групи и да полагат целенасочени усилия за намаляване на съмненията във ваксините, препоръча Европейската комисия до страните членки в сряда.


"Не знаем всичко за новия вариант, но знаем достатъчно, за да се тревожим", заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.


ЕС трябва да започне дискусия за евентуална задължителна ваксинация за COVID-19 предвид големия брой европейци, които още не са имунизирани. По данни на комисията около 150 млн. души, или около една трета от живеещите в ЕС, още не са ваксинирани срещу коронавируса, което според Фон дер Лайен "е много".
 

"Преди 3-4 години не можех и да си представя такава ужасна пандемия, да имаме ваксини, които спасяват живот и които не се използват адекватно", заяви Фон дер Лайен, която е лекар по образование.

Затова с уговорката, че организацията на ваксинирането е изцяло национална компетенция, тя каза, че според нея "е разбираемо и подходящо" да се започне дискусия в ЕС за задължително ваксиниране срещу COVID-19.

Досега само Австрия е обявила задължителна ваксинация на населението си от 1 февруари, като други държави като Гърция и Франция, въведоха глоби и ограничения за отделни възрастови групи. Гърция обяви задължителна ваксинация за хората над 60-годишна възраст. Освен глоби, някой държави прибегнаха и до по-неконвенциални мерки като парични стимули и забрана на алкохола. 

По данни на европейската здравна агенция ECDC България остава най-слабо ваксинираната държава в Европа с едва 25.4% напълно ваксинирано население (27% с поне една доза) при средно 66.2% за ЕС.