Гърция въвежда задължителна ваксинация за хората над 60 г.

Тези, които откажат да се ваксинират, ще трябва да плащат месечна глоба в размер на 100 евро месец докато се имунизират

19:15 | 30 ноември 2021
Обновен: 20:55 | 30 ноември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви задължителна ваксинация за хората над 60-годишна възраст преди предстоящо заседание на кабинета в Атина. Това е последният опит на правителството в борбата с новия вариант Омикрон преди началото на празничния сезон, пише Bloomberg.

Тези, които откажат да се ваксинират, ще трябва да плащат месечна глоба в размер на 100 евро за всеки изминал месец, докато не се имунизират. Мярката ще влезе в сила от 17-ти януари. Санкцията ще бъде наложена от данъчните власти директно на тези, които не са били ваксинирани, а събраните средства ще бъдат предоставени на гръцките болници, борещи се с пандемията.

„Това не е наказание“, каза гръцкият премиер.

„Бих казал, че това е здравна такса“.

В Гърция през ноември само 60 000 от 580 000 неваксинирани хора над 60 години са получили ваксината. Коефициентът на ваксиниране в Гърция в тази възрастова група е около 83% в сравнение с 98% в Португалия, каза Мицотакис.

Възрастните са хората, които трябва да бъдат защитени първи, тъй като именно те често биват приети в болници едва когато вече е твърде късно. Това допълнително усложнява положението им и пречи на другите пациенти с тежки заболявания да бъдат приети.

„Според експерти важността на ваксинацията на един 70-годишен човек е еквивалентна на 34 ваксинации на по-млади по отношение на общественото здраве“, според Мицотакис.

През периодите 6-12 декември и 3-7 януари Гърция ще предостави на възрастните хора безплатни тестове.