Evergrande отново избeгна фалит, но притесненията за дълга в сектора остават

Evergrande постоянно гони крайни срокове по задължения през последните седмици, докато се бори с повече от 300 милиарда долара дъл

09:53 | 11 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Разработчикът на имоти China Evergrande Group, който страда от липса на пари в брой, предотврати дестабилизиращо изпадане в неизпълнение в последната минута за трети път през последния месец. В четвъртък се появи информация, че няколко притежатели на облигации са получили просрочени плащания на купони.

Evergrande, най-задлъжнелият разработчик в света, постоянно гони крайни срокове по задължения през последните седмици, докато се бори с повече от 300 милиарда долара дълг, 19 милиарда от които са облигации на международния пазар.

Китайската медия Cailianshe съобщи, че няколко притежатели на облигации са получили лихвени плащания от трите облигационни транша за общо над 148 милиона долара, дължими миналия месец.

Плащанията бяха извършени в края на 30-дневен гратисен период, който приключи в сряда, какъвто беше случаят с две отделни плащания по офшорни купони, които бяха дължими в края на септември и за които гратисните периоди приключиха в края на миналия месец.

Неплащането би довело до официално изпадане в неизпълнение от страна на компанията и би задействало провизии за кръстосано неизпълнение за други доларови облигации на Evergrande, изостряйки дълговата криза, надвиснала над втората по големина икономика в света, която разтърси глобалните пазари.

"Стабилизацията в краткосрочен план изглежда се случва, но има дълъг път, преди този проблем да бъде решен. Това са ранни дни“, каза източник на "Ройтерс", който е запознат с въпроса за купонните плащанията.

Evergrande, която е в центъра на задълбочаващата се криза с ликвидността в сектора на имотите в Китай от 5 трилиона долара, не е коментирала.

Въпреки че предприемачът успя да избегне отново неизпълнение, проблемите в сектора на имотите не показаха признаци на отшумяване на фона на огромния дълг.

Evergrande има плащания по купони на обща стойност над 255 милиона долара, дължими на 28 декември. Тя е подложена на натиск от другите си кредитори у дома и задушаващото свиване на финансирането хвърли сянка върху стотици нейни жилищни проекти. 

china cerdit

Фокусът на инвеститорите сега също се измества към други разработчици с ограничени пари, които имат поредица от офшорни плащания, които предстоят в краткосрочен план, включително Kaisa Group.

Kaisa има най-големия офшорен дълг от всеки китайски разработчик след Evergrande и помоли за помощ от кредиторите тази седмица. Има плащания с купони на обща стойност над 59 милиона долара, дължими в четвъртък и петък.

Kaisa, която стана първата китайска компания за недвижими имоти, която не изпълни задълженията си по облигации в чужбина през 2015 г., вече е пропуснала плащания по някои продукти за управление на богатството у дома.

Предупреждения и облекчение на пазара

Докато Федералният резерв на САЩ тази седмица предупреди, че проблемният сектор на имотите в Китай може да представлява глобални рискове, няма ясни индикации дали Пекин ще се намеси с по-широк национален план за справяне с проблема.

Китайските регулатори през последните седмици обаче се опитаха да успокоят инвеститорите и купувачите на жилища, заявявайки, че рисковете са контролирани и прекомерното затягане на кредитите от банките се коригира.

china developers

Регулаторите и правителствените мозъчни тръстове също проведоха срещи с предприемачи през последните няколко седмици и пазарът очаква известно облекчаване на кредитната и жилищната политика, за да се предотвратят сътресения в сектора.

Тези надежди и плащането на Evergrande предизвикаха облекчение на акциите на китайски имоти, като индексът на акциите на недвижими имоти се повиши с близо 8%, а хонгконгският Hang Seng Mainland Properties Index се повиши с повече от 3%.

Акциите на Evergrande, листвани в Хонконг, се повишиха с 5,5%.

Цените на облигациите на китайските разработчици, които бяха силно засегнати през последните седмици, скочиха още по-високо.

Данните на Duration Finance показват, че цената на облигацията на China Aoyuan Group за март 2027 г. е скочила с повече от 30% през деня, въпреки че тя продължи да се търгува при силно затруднени нива от около 36 цента за долар.

Облигациите, издадени от Times China Holdings Xinyuan Real Estate, Yuzhou Group Holdings и Sunac China Holdings, също нараснаха с повече от 10%.

Индексът на деноминираните в долари азиатски облигации с висока доходност се повиши с повече от 1%, докато спредовете на китайските корпоративни долари с висока доходност се стесниха от рекордно високи.