Evergrande избегна банкрут засега с плащане в последната минута

След новината за плащането акциите на Evergrande се възстановиха малко от рязкото понижение предишния ден

08:53 | 22 октомври 2021
Обновен: 11:37 | 22 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Evergrande избегна банкрут засега с плащане в последната минута

Акциите на китайския имотен гигант Evergrande поскъпнаха със 7,8 % в Хонконг, след като китайските медии съобщиха, че компанията е извършила плащане по лихвите си преди решаващия срок този уикенд.

Компанията пропусна плащане от 83,5 милиона долара миналия месец, което задейства 30-дневен гратисен период, който трябваше да изтече в събота.

Компанията е изпратила средствата в петък, съобщиха източници на Bloomberg и "Ройтерс".

Ако крайният срок беше пропуснат, Evergrande щеше да изпадне в официално неизпълнение на задълженията си.

След новината за плащането акциите на Evergrande се възстановиха малко от рязкото понижение предишния ден, след новината, че сделката за продажба на част от нейното звено за имотни услуги е пропаднала.

china infl

Китайската фирма за недвижими имоти Hopson Development трябваше да закупи 51% дял в подразделенеито за 2,6 млрд. долара, но и двете компании потвърдиха, че сделката е пропаднала, след като не са успели да се споразумеят за условията.

Краткосрочно спасение

Малко вероятно е последното плащане да разсее опасенията на дългосрочните инвеститори.

„Изглежда, че избягват краткосрочното неизпълнение и е малко облекчение, че успяха да намерят ликвидност“, каза базиран в Хонконг адвокат по преструктуриране на дълга, представляващ някои притежатели на облигации.

„Но все пак Evergrande трябва да преструктурира дълга си. Това плащане може да е начин за тях да получат някаква подкрепа от заинтересованите страни преди тежката работа, необходима за преструктурирането.“

Друг краен срок за плащане по офшорни облигации на стойност 47,5 милиона долара наближава следващата седмица.

Неволите на Evergrande отекнаха в китайския сектор на имотите на стойност 5 трилиона долара, който представлява една четвърт от икономиката по някои показатели, с поредица от съобщения за неизпълнение, понижаване на рейтинга и спад на корпоративните облигации.

В последния подобен ход Fitch Ratings понижи в четвъртък дългосрочния рейтинг за неизпълнение на емитента в чуждестранна валута на Sinic Holdings (Group) Co Ltd до "ограничено неизпълнение" от "C", тъй като разработчикът не успя да изплати 250 милиона долара, дължими на 18 октомври.

E payments

Все пак новините от Evergrande помогнаха на индекса за континентални имоти Hang Seng да нарасне с повече от 4% спрямо печалба от 0,25% в по-широкия индекс Hang Seng.

На континенталните пазари индексът за недвижими имоти CSI300 скочи с цели 6,5%, а индекс, проследяващ по-широкия сектор на имотите, очакваше най-голямото си увеличение от близо два месеца.

Неволите на Evergrande само се увеличават от месеци насам. Намаляващите ресурси, заложени срещу повече от 300 милиарда долара задължения, заличиха 80% от стойноста на компанията.

Основана в Гуанджоу през 1996 г., разработчикът олицетворява свободната ера на кредити и строителство. Но този бизнес модел бе разрушен от стотици нови правила, предназначени да ограничат дълговата зависимост на разработчиците и да насърчат жилища на достъпни цени.

Анализаторите казаха, че всяка перспектива за фалит би повдигнала въпроси какво ще се случи с над 1300 проекта за недвижими имоти, които Evergrande има в момента в над 280 града, и въздействието върху по-широкия сектор на имотите.

china junk

Банковата експозиция към разработчиците също е обширна. Изтекъл документ за 2020 г., наречен фалшив от Evergrande, но приет сериозно от анализаторите, показва, че задълженията на компанията се простират към повече от 128 банки и над 121 небанкови институции.

„Като се има предвид, че нямаме много яснота за това как ще се осъществява банковото финансиране за закъснели проекти за недвижими имоти, но знаем, че предварителните продажби на проекти са намалели значително, е малко вероятно бизнесът в страната да доставя пари в брой на Evergrande в близко бъдеще“, каза анализаторът Травис Лунди от Quiddity Advisors в Хонконг.