Икономиката на Китай се препъна в енергийната криза и проблемите на Evergrande

БВП е нараснал с 4,9% през юли-септември спрямо година по-рано, най-слабото ниво от третото тримесечие на 2020 г.

08:32 | 18 октомври 2021
Обновен: 10:34 | 18 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Китай постигна най-бавните си темпове на растеж за една година през третото тримесечие, засегната от недостига на електроенергия, затрудненията във веригата на доставки, големите колебания на пазара на имоти и повишаване на натиска върху политиците да направят повече, за да подпомогнат неуспешното възстановяване.

Публикуваните в понеделник данни показват, че брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 4,9% през юли-септември спрямо година по-рано, най-слабото ниво от третото тримесечие на 2020 г., което не оправда прогнозите.

Втората по големина икономика в света е изправена пред няколко големи предизвикателства, включително дълговата криза на China Evergrande Group, продължаващите закъснения във веригата на доставки и критичния недостиг на електроенергия, която доведе фабричното производство до най-слабото му ниво от началото на 2020 г., когато бяха налице тежки ограничения заради COVID-19.

"Възстановяването на вътрешната икономика все още е нестабилно и неравномерно", заяви говорителят на Националното статистическо бюро (NBS) Фу Линхуей на брифинг в Пекин в понеделник.

Икономиката на Китай постигна впечатляващо възстановяване от миналогодишния спад благодарение на ефективното ограничаване на разпространението на вируса и голямото търсене в чужбина на промишлените стоки на страната. Но възстановяването е загубило силата си от огромния ръст от 18,3%, постигнат през първото тримесечие на тази година.

„В отговор на лошите данни на растеж, които очакваме през следващите месеци, смятаме, че политиците ще предприемат повече стъпки за засилването му, включително осигуряване на достатъчна ликвидност на междубанковия пазар, ускоряване на развитието на инфраструктурата и отпускане на някои аспекти от цялостната политика за кредитиране и недвижими имоти", каза Луис Куйс, ръководител за азиатската икономика в Oxford Economics, предаде "Ройтерс".

Очакванията на анализаторите бяха БВП да се повиши с 5,2% през третото тримесечие.

Слабите данни понижиха повечето азиатски фондови пазари на фона на по-широката загриженост на инвеститорите относно възстановяването на световната икономика. 

china q3

Глобалните притеснения за евентуално преливане на кредитен риск от сектора на имотите на Китай в по-широката икономика също се засилиха, тъй като Evergrande Group се бори с дългове от над 300 милиарда долара.

Китайските лидери, опасяващи се, че постоянният балон на имотите може да подкопае дългосрочния ръст на страната, вероятно ще запазят тежките ограничения на сектора, дори докато икономиката се забавя, но биха могли да смекчат някои тактики, ако е необходимо, казаха политически източници и анализатори.

Нови рискове

Новото строителство, започнало през септември, се понижи за шести пореден месец, показват данните на NBS, най-дългият период от месечни спадове от 2015 г., тъй като закъсалите за налични средства предприемачи ограничиха инвестициите и спряха проектите след по-строгите лимити на заемите.

Междувременно промишленият сектор е засегнат от прекъсванията в доставката на енергия, предизвикани от недостига на въглища, както и от ограничаването на големите замърсители като стоманодобивните заводи и наводненията през лятото.

Общото промишлено производство нарасна само с 3,1% през септември спрямо година по-рано, отбелязвайки най-бавния растеж от март 2020 г., по време на първата вълна на пандемията.

Производството на алуминий намалява за пети пореден месец и дневното производство на сурова стомана достига най-ниското ниво от 2018 г.

Насред общата отрицателната тенденция, продажбите на дребно нараснаха с 4,4%, по-бързо от прогнозите и доста над 2,5% ръст през август, а националната безработица спадна от 5,1% на 4,9%.

„Повечето от (отрицателните) фактори се ръководят от политиката ... В икономиката има много проблемни моменти и те няма да изчезнат скоро, защото политиките са тук, за да останат, и следователно това ще продължи и през 2022 г.“, каза Ирис Панг, главен икономист за Китай в ING. 

На тримесечна база растежът отслабна до 0,2% през юли-септември от 1,2% през второто тримесечие.

china q3

Премиерът Ли Кецян заяви в четвъртък, че Китай разполага с достатъчно инструменти за справяне с икономическите предизвикателства, въпреки забавянето на растежа, и изрази увереност в постигането на целите за целогодишно развитие.

В неделя управителят на Китайската народна банка Йи Ганг заяви, че се очаква икономиката да нарасне с 8% тази година.

„В момента фискалната сила на Китай непрекъснато се увеличава и все още има относително голямо пространство за парична политика“, каза Фу от NBS.

Все пак се очаква централната банка да остане предпазлива по отношение на облекчаването на паричните средства поради притесненията за високите дългови и имуществени рискове.

Анализаторите, анкетирани от "Ройтерс", очакват Китайската народна банка да се въздържа от опитите да стимулира икономиката чрез намаляване на размера на паричните средства, които банките трябва да държат в резерв до първото тримесечие на 2022 г.