ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Имотите след пандемията – печеливши и губещи

Таня Косева-Бошова, управляващ партньор, Park Lane Developments, Христо Илиев, изп. директор, AG Capital, ИмоТиТе, 16.08.2020

21:29 | 16 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Мениджърите на търговски центрове трябва да бъдат много креативни и да предложат още повече забавления, за да привлекат отново посетителите. Тези обекти ще са най-силно повлияни от пандемията и ще имат сериозни предизвикателства, свързани с адаптирането към новата реалност и с конкуренцията на онлайн търговията. Това заяви Таня Косева-Бошова, управляващ партньор в Park Lane Developments, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

"Центрове за данни и логистика – това са двата сегмента, които излизат печеливши от ситуацията с COVID-19. Тенденцията се вижда от цените на акциите на публичните компании, които притежават дейта центрове. А при логистичните компании положителното развитие е свързано с ръста на онлайн търговията". Това заяви Христо Илиев, изпълнителен директор на холдинга AG Capital.

"България има реална възможност да се възползва от скъсяването на веригите за доставка /nearshoring/", коментира Таня Косева-Бошова, която е и председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради.

„Имаме индикации от глобални компании, които оперират в България, че е възможно да преместят част от производството си в нашия регион и така да намалят зависимостта си от Китай.“

"Приемането на България във валутно-курсовия механизъм ERM 2 и предстоящото влизане в еврозоната ще се отразят най-вече на лихвените нива, с които банките финансират недвижима собственост", прогнозира Христо Илиев. "След като еврото замени лева, кредитите ще бъдат по-атрактивни и се очаква това да повлияе положително на имотния пазар", допълни той.

"За разлика от кризата през 2008-09 г., този път банките подходиха много разумно, като партньори на бизнеса. Това е причината до момента да няма корекции в цените – нито в жилищния сегмент, нито при бизнес имотите", каза още Христо Илиев.

Изпълнителният директор на AG Capital отбеляза, че в България липсват политики за привличане на инвеститори в недвижими имоти, както и за облекчаване на покупките от нуждаещите се групи.

„Имотният сектор у нас е забравен от държавата. ДДС за някои стоки и услуги бе намален, но да припомним, че немалка част от европейските държави стимулират придобиването на дом. В съседна Румъния сделките с жилищни имоти до 90 000 евро се облагат с 5% ДДС.“

Какво е бъдещето на офис площите след засилване на явлението Home Office/Дистанционна работа?
Очакват ли се скоро сделки с проблемни /дистрес/ бизнес имоти в България?
Как продължаващите над месец граждански протести в България се отразяват на инвестиционната активност?

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" вижте тук.