Резултатите нямат значение: инвеститорите очакват повече разходи в Германия

Перспективите за увеличаване на германските разходи идват, докато се преразглеждат правилата за бюджетите в ЕС

07:59 | 28 септември 2021
Обновен: 10:02 | 28 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фискалната политика е разхлабена и ще остане такава, независимо кой оглавява новото правителство на Германия. Това е присъдата на инвеститорите, които виждат потенциални печалби за сегменти като зелено финансиране наред с умерено по-високи доходности по облигации.

След като лявоцентристките социалдемократи (SPD) на финансовия министър Олаф Шолц победиха с малко управляващия християндемократически блок (CDU/CSU) на изборите в неделя, и двете партии ще ухажват Зелените и Свободната демократична партия (FDP) за създаване на коалиция.

Въз основа на цветовете на участващите страни, един потенциален, воден от социалдемократиччните сили съюз, се нареча коалиция „светофар“, а консервативно ръководена коалиция е кръстена на знамето на Ямайка.

А за инвеститорите след преговорите това може да е основната разлика между двете евентуални правителства. Освен FDP, която иска бързо възстановяване на „дълговата спирачка“, ограничаваща нови федерални заеми, всички останали страни изразиха известна готовност да харчат по-гъвкаво.

"Изглежда, че Зелените ще бъдат част от коалицията ... Така че независимо дали става дума за Ямайка или за светофарна коалиция, това означава по-експанзивна фискална политика", казва Анна Ступницка, глобален макроикономист от Fidelity International, пред "Ройтерс".

Тя смята опцията „светофар“ на социалдемократите, зелените и FDP като най -позитивния вариант за пазарите и „истинска промяна от политиката през последните няколко десетилетия“.

По-високите разходи на тази коалиция се очаква да осигурят по-голям тласък на публичните инвестиции, подкрепяйки икономическия растеж.

CDU ръководи Германия от 2005 г., период, характеризиращ се първоначално със строги икономии както у дома, така и в еврозоната, което според критиците е потиснало публичните инвестиции. Но пандемията от COVID-19, която удари през март 2020 г., отстъпи място на по-големи разходи.

Миналогодишният ръст на разходите беше финансиран с рекордно нови заеми от 130 милиарда евро, които се повишиха до 240 милиарда евро през 2021 г.

Ограниченията за заемите, предвидени от конституцията, вероятно ще бъдат преустановени за третата поредна година през 2022 г., за да позволят заеми за 99,7 милиарда евро.

Томас Круз, главен инвестиционен директор за Германия в Amundi, заяви, че коалиция, ръководена от SPD, може да освободи повече правителствени разходи, но правителство, ръководена от консерваторите, вероятно ще стимулира инвестициите на частния сектор чрез намаляване на данъците, благоприятствайки акциите във всеки случай.

Като се има предвид, че Зелените ще бъдат ключови и в двете коалиции, Круз вижда особено възможности в компании, които могат да се възползват от по-бързия зелен преход.

"Като цяло, ще има много разходи", каза той.

Бъдещето е зелено

Съществуват някои различия между страните, които трябва да бъдат разрешени, особено за Зелените и FDP, които ще проведат преговори, търсейки компромис преди преговорите с другите страни.

Зелените се ангажираха да "реформират" спирачката на дълга и, подобно на SPD, предпочитат по-високи данъци за богатите. CDU се ангажира да не повишава данъците върху дохода и търси помощи за компаниите, докато FDP се застъпва за намаляване на данъците за богати хора и компании.

Възможно е също така да има спорни въпроси относно жилищната реформа и темпото на прехода към декарбонизация.

„Резултатът от преговорите вероятно ще доведе до промени в комуналните услуги и имотите“, каза Марко Уилнър, ръководител на инвестиционната стратегия в NN Investment Partners.

Увеличаването на разходите едва ли ще се отрази твърде много на пазарите на облигации, смятат инвеститорите, като се има предвид защитата от Европейската централна банка. Докато доходността се е повишила през последните седмици, тъй като SPD затвърди лидерството си, това също се дължи на данните за инфлацията и вълненията по отношение на паричната политика, отбелязват анализаторите.

Европейска интеграция

Перспективите за увеличаване на германските разходи идват, докато се преразглеждат правилата за бюджетите в Европейския съюз преди възстановяването им през 2023 г. - фокус за тези, инвестирани в дългосрочно задлъжнели южноевропейски облигации.

FDP и CDU искат да се върнат към строгите бюджетни правила на ЕС, а SPD също така подкрепя запазването им, тъй като те са достатъчно гъвкави за справяне с бъдещи кризи. И все пак коалиция, водена от SPD/Зелените, "ще упражнява по-малък натиск върху страните от ЕС за бързо намаляване на бюджетния дефицит", заявиха икономисти от SEB.

И накрая, отхвърлянето на германските избиратели на Лявата партия, както и на крайнодясната AfD се разглежда като добър знак за Европа, тъй като през следващата година предстоят президентски избори във Франция.

„Каквато и да е коалицията, тя ще бъде приятелски настроена към еврото и важното е, че Германия ще остане надежден партньор за Европа“, каза Ханс-Йорг Наумер, старши инвестиционен стратег в Allianz Global Investors.