Европейските акции поскъпват след изборите в Германия

Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон,"В развитие", 27.09.2021

16:42 | 27 септември 2021
Обновен: 17:12 | 27 септември 2021
Автор: Веселин Николов

Европейските акции днес се повишават. DAX Германия се представя много добре и акциите на ВЕИ се повишават, след като Зелената партия направи най-добрия си резултат в историята. Еврото поевтиня спрямо долара, след като в резултат на изборите в Германия стана ясно, че в близките месеци няма да има ясен победител. Това каза Лий Ан Геранс, пазарен анализатор в Bloomberg London, в коментар за европейските пазари в ефира на "В развитие" с водещ Вероника Денизова. Енергийните и автомобилните акции доведоха до ръст на STOXX Europe 600.

Във Великобритания наблюдаваме паническо зареждане на гориво по бензиностанциите, заради проблеми с доставките. Министърът на бизнеса Куази Куартенг каза, че армията може да бъде изпратена да доставя горива на бензиностанциите, след като горивото в 90% от тях свърши, посочи Геранс.

На Wall Street акциите поскъпват. Фючърсите на S&P 500 са на зелено и нарастват с 3 десети от процента. Доходността по американските държавни облигации е стабилна. Трейдърите очакват серията от изявления на членове на Федералния резерв.

При суровините затегнатото предлагане подкрепя по-високата цена на петрола. Брент поскъпна до 79 долара за барел. Желязната руда и медта също разшириха ръста си. Междувременно цената на биткойн отново се движи нагоре, като днес се търгува до 43 800 долара.