Бъдещето на криптовалутите - 60% от централните банки имат концепция за създаването на собствена цифрова валута

Според проучване пускането ѝ е възможно в средносрочен план - между 1 и 6 години

17:07 | 8 юни 2021
Обновен: 17:07 | 8 юни 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След като повечето централни банки отхвърлиха концепцията за криптовалути по различни причини, от проблеми със сигурността до последици в паричната система, сега много от тях проявяват интерес към това да създадат своя собствена цифрова валута, пише Еntrepreneur.

60% от големите централни банки в света са изградили концепция за създаване на цифрова валута, според проучване на Банката за международни разплащания (BIS).

То беше публикувано през януари тази година и от тогава насам интересът към тези проекти нарасна значително. През 2019 г. 42% от банките заявиха, че вече са преминали към тестова фаза, докато през 2020 г. (годината, в която е проведено последното проучване), шест от десет вече работят по тази идея.

Мотивите

Централните банки могат да имат един или повече мандати – основната цел е да поддържат покупателната способност на жителите на страните (това се постига чрез контролиране на инфлацията) , а останалите банки са натоварени със задачата насърчаване на икономическия растеж. Всички си приличат по едно - издават банкнотите и монетите, с които хората, компаниите и институциите извършват ежедневните си плащания.

В това проучване са участвали 65 централни банки. 21 от тях са част от развитите икономики и 44 от развиващите се икономики, включително Мексико.

Основните мотиви сред централните банки за разработване на цифрова валута са да се подобри ефективността на плащанията (докато рейтингът на използването на пари в брой пада) на местно ниво и да се подобри тяхната сигурност.

Ако разгледаме развиващите се и развитите икономики поотделно, интересът е разнопосочен.

В развиващите се икономики например финансовата стабилност и ефективността на плащанията стават все по-важни. Там разглеждат цифровите валути като напредък във финансовата среда, тъй като много от жителите не са открили свои собствени банкови сметки, но биха могли да използват цифрови пари чрез мобилно устройство.

Що се отнася до регулирането им, хоризонтът все още е несигурен. Само една четвърт от анкетираните централни банки имат законови правомощия да издават цифрова валута, докато 48% казват, че все още правната рамка е колеблива. 26% пък твърдят, че нямат правомощия да пускат нефизически актив.

По-голямата част (60%) намират за възможно пускането на цифрова валута в средносрочен план, което е между 1 и 6 години. Оптимизмът по този въпрос се засилва, тъй като през 2019г. едва 40% са отговорили положително за същия период от време.