ЕЦБ: Ако не въведат цифрова валута, държавите рискуват да изгубят контрол

Централните банки по целия свят проверяват идеята дали да издадат цифрова версия на валутите си

07:43 | 3 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Bloomberg
Bloomberg

Държавите, които решат да не въвеждат дигитални версии на своите валути, могат да се изправят пред заплахи за своята финансова система и парична автономия, предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи Bloomberg.

Потребителите и бизнеса на места, които нямат собствена цифрова валута, може да се окажат зависими от малък брой доминиращи доставчици на платежни услуги, включително чуждестранни технологични гиганти, се казва в доклад на ЕЦБ, публикуван в сряда.

Това може да повлияе на способността на централната банка да изпълнява мандата си и да действа като кредитор от последна инстанция, пояснява ЕЦБ.


"Създаването на дигитална валута от централната банка би спомогнало за запазването на автономността на вътрешните платежни системи и международното използване на валутата в дигиталния свят“, се казва в доклада.


Централните банки по целия свят проверяват идеята дали да издадат цифрова версия на валутите си, за да бъдат в крак с технологичния напредък, който стимулира възхода на биткойн и други частни инициативи. ЕЦБ е една от няколкото водещи институции в сферата, макар че официално няма да реши до това лято дали ще предприеме практически експерименти с цифрово евро.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че цифровото евро може да стане реалност още през следващите четири години, ако бъде дадена зелена светлина на проекта.

Планове на

Подобна инициатива може също да увеличи международния обхват на еврото, ако се фокусира върху безопасността, ниските транзакционни разходи и съвместимостта с други услуги, според доклада на ЕЦБ.

„Насърчаването на международната роля на еврото не е основна мотивация за емитиране на цифрово евро“, според изследователите на ЕЦБ. „Ако обаче се разреши използването на цифровото евро при трансгранични плащания - решение, което предстои да бъде взето - това също би имало последици за позицията на европейската валута в международен план.“