Кой притежава Colonial Pipeline - не е толкова лесно да се отговори

59-годишната компания е частна, като нейните активи  са разделенимежду пет собственика, разпределени в пет държави на четири континента

18:30 | 13 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сигурно единственото нещо, което не е ощетено от хакерската атака, която спря тръбопроводa на Colonial, е пазарната стойност на компанията, пише CNN Business.

Ако се търгуваше публично, акциите на Colonial несъмнено щяха да се сринат. Но 59-годишната фирма е частна,с пет собственика, разпределени в пет държави на четири континента. Основана като съвместно предприятие между девет големи петролни компании, днес тя е оценена на около 8 милиарда долара въз основа на последната продажба на дял от 10,1% на подразделение на Royal Dutch Shell през 2019 г.

Colonial Pipeline обикновено е нископрофилна компания, с изключение на случаите, когато нещата се объркат, както се случи впечатляващо в събота. Тогава тръбопроводът, основен източник на бензин и реактивно гориво, използван по Източното крайбрежие, беше спрян от атака с рансъмуер. Впоследствие операторът заяви, че започва да възобновява доставките на гориво около 17:00 ч. източно време (полунощ българско).

Това не е първият инцидент за Colonial, причинил спиране на операциите, въпреки че е най-лошият. През септември 2016 г. голям разлив на гориво затвори линията за около две седмици и експлозия я спря отново по-късно същата година.

С изключение на Shell собствениците на Colonial днес са частни компании и пенсионни фондове. Сделката през 2019 г. увеличи дела на Shell в тръбопровода от 6% на 16,1%, а днес тя е единствената останала интегрирана петролна компания, която има дял в компанията.

През годините останалите големи петролни компании продадоха своите дялове в предприятието, понякога по искане на регулаторите. ExxonMobil продаде своя дял след сливането на Exxon и Mobil през 1999 г., като избра да запази акциите си в конкурентa на Colonial - Plantation Pipeline. Делът на ExxonMobil бе изкупен от Colonial и разпределен пропорционално между останалите му собственици.

Marathon и BP продадоха своите отделни дялове в Colonial през 2002 г. на подразделение на Koch Industries, частен конгломерат със значителни петролни интереси. Тези продажби предоставиха на Koch най-големия дял в тръбопровода на стойност от 28,1% от частните акции.

ConocoPhillips продаде своя дял от 16,6% в Colonial на Caisse de dépôt et plas du Québec, финансова компания, която управлява средства предимно за публични и частни пенсионни и осигурителни планове. И през 2010 г. Chevron продаде своя дял от 23,4% на съвместно предприятие между частната инвестиционна компания Kohlberg, Kravis Roberts & Co. и държавната южнокорейска National Pension Service.

Другият  собственик на тръбопровода е IFM Investors, инвестиционна фирма, собственост на група австралийски пенсионни фондове, с 15,8% дял в Colonial Pipeline.