Най-големият американски тръбопровод подновява дейност след кибератаката

Не е ясно колко време ще отнеме, докато доставките се нормализират, като големите бензиностанции са приоритет

10:31 | 13 май 2021
Обновен: 10:49 | 13 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големият тръбопровод в САЩ се връща в експлоатация, възстановявайки се от кибератаката, проведена късно в петък, която доведе до скок на цените на горивотo и предизвика недостиг по Източното крайбрежие на САЩ, предава Bloomberg.

Colonial Pipeline - критичен източник на бензин и дизел за района на Ню Йорк и останалата част от Източното крайбрежие - заяви, че започва да възобновява доставките на гориво около 17:00 ч. източно време (полунощ българско). В по-нататъшни усилия, за да осигури облекчение на ситуацията, администрацията на президента Джо Байдън временно отмени ограниченията на доставките в едновековен закон, за да позволи на чуждестранните танкери да транспортират гориво до районите с недостиг.

Не е ясно колко време ще отнеме, докато доставките се нормализират. Американският министър на енергетиката Дженифър Гранхолм заяви във вторник, че ще са необходими дни за пълно възстановяване на доставките след рестартирането на тръбопровода, докато Colonial посочи, че ще започне работа преди връщането на оперативните бизнес системи. Също така може да отнеме до една седмица, докато танкерите, плаващи под чуждестранни флагове, запълнят недостига на доставките.

„Възобновяването на потоците е началото, но надпреварата за логистично попълване на наличностите на бензиностанциите на дребно е следващата стъпка“, посочи Майкъл Тран, анализатор в RBC Capital Markets. „Рестартирането на тръбопровода е началото на края на кризата, но не и краят“, допълни още той.

Развитието настъпи, когато бензиностанциите пресъхнаха от Флорида до Вирджиния, след като на 7 май Colonial беше принудена да изключи всичките си IT системи. В някои от южните райони на САЩ три от всеки четири бензиностанции нямаха гориво от сряда, докато във Вашингтон, окръг Колумбия, колите се редяха на опашки, докато чакаха да напълнят резервоарите си.

Оптимизмът, че ситуацията ще започне да се връща към нормалното доведе до поевтиняване на фючърсите върху бензина с 1,6%, след като цените скочиха над 3 долара за галон за първи път от шест години.

Белият дом заяви, че съобщението на Colonial „означава, че се вижда краят на прекъсването на доставките“. Президентът Джо Байдън също призовава американците „просто да купуват това, от което се нуждаят, а не да складират гориво, тъй като доставките се възстановяват“, посочи прессекретарят Джен Псаки в изявление в четвъртък.

Законът "Джоунс"

Администрацията на Байдън временно издаде указ, отменящ ограниченията за една компания, въз основа на 101-годишния закон "Джоунс", който предвижда стоките, превозвани между пристанищата на САЩ, да бъдат транспортирани с кораби, построени в САЩ и с екипаж от американски граждани.

Отмяната на изискванията позволява на танкерите, плаващи под чуждестранни флагове, да запълнят празнината в доставките вследствие на прекъсването на тръбопровода. Приблизително шест до седем дни ще отнеме на танкера да достави гориво от крайбрежието на Персийския залив до пристанището в Ню Йорк.

По-рано тази седмица Белият дом обяви няколко други мерки за притъпяване на ефектите от нарастващата криза, включително отмяна на някои изисквания за бензин и предоставяне на повече правомощия на 10 щата, позволяващи им по-голямо от нормалното товарене на бензиновозите.

Въпреки подобрената перспектива прекъсването подчертава колко уязвима е американската система за снабдяване с гориво вследствие на засилените хакерски атаки срещу енергийната инфраструктура през последните няколко години. Colonial е само последният пример за инфраструктура от критично значение, атакувана чрез рансъмуер. Хакерите все повече се опитват да проникнат в основни услуги като електрически мрежи и болници.

Атаката срещу Colonial също се случи в момент, когато енергийната индустрия на страната се подготвяше за летните пътувания и докато търсенето на гориво се възстановява от блокировките, свързани с пандемията. Това напомни за кибератака през 2018 г., която разруши комуникационна система на компания, чиито мрежи са използвани от няколко оператори на тръбопроводи в САЩ.

Colonial, която всеки ден обикновено доставя около 2,5 милиона барела (105 милиона галона) - количество, което надвишава цялото потребление на петрол в Германия - предупреди, че линията може да спре отново временно, докато е в процес на рестартиране.

В отделен бюлетин за своите спедитори компанията заяви, че тя физически започва работа дори преди нейните бизнес системи - които обработват номинации за пространство на тръбопровода и ги планират - да бъдат възстановени и да работят. В резултат на това тя ще използва графици, зададени преди пет дни, докато системите й не бъдат въведени отново в експлоатация, гласи известието.

Чувство за облекчение

Когато тръбопроводът възобнови работата си, щатите, страдащи от най-остър недостиг, вероятно ще започнат да изпитват облекчение този уикенд.

"В Северна Каролина някои доставки на гориво трябва да се появят веднага", уточни Гари Харис, изпълнителен директор на търговската асоциация North Carolina Petroleum & Convenience Marketers. „Хората ще трябва да карат много бензиновози, за да ги настигнат доставките, защото има изключителен недостиг на гориво в момента“, добави още той.

"Големите бензиностации ще получат първи гориво, тъй като имат договор с доставчици", посочи Харис. Горивото може да се окаже оскъдно за независимите, които не са по договор.

Royal Dutch Shell посочи, че се насочва към алтернативни пунктове за доставка, където е възможно, и работи в тясна координация с търговците на едро за справяне с предизвикателствата при доставките и логистиката.

"Във Вирджиния потребителите следват да видят подобрение до понеделник", посочи Майкъл О’Конър, президент на Virginia Petroleum & Convenience Marketers Association.

Фючърсите върху

Фючърсите върху бензина отстъпиха, след като Colonial обяви, че рестартира тръбопровода. Графика: Bloomberg

Това не е първият път, когато Colonial е принудена да спре работа. През 2016 г. експлозия срина IT системата за дни, повишавайки цените на бензина и принуждавайки пазара на пристанището в Ню Йорк да стане по-зависим от вноса на гориво от чужбина.

ФБР приписва атаката срещу Colonial на рансъмуер, създаден от група, наречена DarkSide. Появиха се някои доказателства, свързващи DarkSide с Русия или други страни в Източна Европа. Байдън заяви, че Русия има "известна отговорност" за атаката.