Ваксинацията в Западна Европа носи надежда, че най-лошото е свършило

Тази седмица Германия и Италия поставиха рекорден брой ваксини срещу Covid-19

18:05 | 30 април 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Западна Европа се насочва към критично важна фаза в борбата с пандемията, тъй като ускоряването на ваксинацията дава възможност за облекчаване на локдауните и съживяване на икономиката, пише Bloomberg.

Тази седмица Германия и Италия поставиха рекорден брой ваксини срещу Covid-19, а Франция залага, че по-бързите имунизации ще доведат до постепенно връщане към нормалния начин на живот. В целия Европейски съюз нараства оптимизмът, че най-лошото е отминало, дори когато властите продължават да се борят с третата вълна.

„Ваксинацията се движи бързо“, заяви френският министър на здравеопазването Оливие Веран в петък по радио „Франс инфо“. Той каза още: „Все повече от нас са защитени. Вярвам в това".

Възможността бизнесът да отвори ще доведе до икономически растеж и данните от петък показаха колко жизненоважно е това, тъй като еврозоната е в двойна рецесия от началото на годината. САЩ, които изпреварват Европа по отношение на ваксинирането, отчетоха далеч по-добри резултати през първото тримесечие, благодарение на нарастването на потребителските разходи.

Връщането на активността на по-нормални нива ще помогне и за спасяването на бизнеси, работни места и доходи, които са били застрашени от ограничителните мерки. За онези политици, които са изправени пред избори - като консерваторите на канцлера Ангела Меркел в Германия - това е жизненоважно за спечелване на подкрепата на разочарованите избиратели.

След по-ранния недостиг доставките на ваксини срещу Covid-19 вече са налице в по-големи обеми. Очаква се доставките за ЕС да се увеличат почти четири пъти до над 400 милиона дози през второто тримесечие, водени от ваксината на Pfizer и BioNTech.

Капацитетът за производство на ваксини се удвоява всеки месец от януари, каза еврокомисарят Тиери Бретон пред комисия на германския парламент в четвъртък. Той обясни, че ЕС ще има достатъчно ваксини, за да имунизира напълно 70% от възрастните до средата на юли.

С ускоряване на ваксинирането ЕС се стреми да обвърже това с по-големи привилегии като пътуване без нужда от отрицателен тест.

Блокът ще започне да тества своята система за сертифициране на ваксини в началото на май и целта е тя да заработи напълно до края на юни, в зависимост от това дали законодателството е финализирано навреме, според служители на ЕС.

Докато болниците остават пълни, има сигнали, че пандемията отслабва. В Германия броят на пациентите с Covid в реанимация намалява в четири поредни дни. Междувременно степента на заразяване в страната е най-ниската от средата на април, въпреки че все още е доста над нивото, което води до по-строги ограничителни мерки.

Европейската комисия прогнозира ръст на БВП от 3,8% в еврозоната през тази година, което би означавало частично възстановяване от рекордното свиване с 6,6% през 2020 г. Но ако разпространението на ваксините продължава да се подобрява, това би му дало основание да се повишат прогнозите през следващия месец.

Ето каква е ситуацията с ваксинацията в най-големите европейски икономики:

Германия

Германия е поставила над 2 милиона дози за два дни през тази седмица. Нарастването беше улеснено от увеличаването на доставките, което позволи да се извършват ваксинации в частни медицински практики заедно с държавните центрове за ваксинация.

Общопрактикуващите лекари са поставили рекордните 730 000 дози в сряда, когато повече от 1% от населението е получило ваксина.

Франция

Ваксинацията във Франция се ускори значително, тъй като правителството на президента Еманюел Макрон реагира на сериозния обществен и политически натиск.

Президентските избори са само след една година и социологическите проучвания предполагат оспорвана надпревара между Макрон и крайнодясната лидерка Марин льо Пен - която нарече бавния старт на усилията за ваксинация „ваксинация Ватерло“.

Поетапното ваксиниране, насочено първо към най-уязвимите и най-възрастните, породи разочарование сред населението, което все още е частично блокирано и спазва вечерен час. Правителството тази седмица разшири достъпа до ваксини до по-широка група и ще даде възможност за ваксиниране на всички възрастни от 15 юни.

Около 22% от населението е получило по поне една доза, а Макрон обеща, че всички желаещи възрастни ще бъдат ваксинирани до края на лятото.

Италия

Италия приложи почти 500 000 дози ваксини в четвъртък, изпълнявайки ключова цел, поставена от премиера Марио Драги за облекчаване на ограниченията.

Третата по големина икономика в Европа тази седмица позволи отваряне на заведенията за хранене на открито и отново отвори музеи и театри като първа стъпка към постепенното връщане към нормалния живот. Повече от 22% от населението вече има поне по една ваксина, показват данни на Bloomberg.

Испания

Здравният министър Каролина Дариас заяви, че очаква 41,9 милиона ваксини през второто тримесечие, почти половината от доставките, очаквани през първите девет месеца на тази година. Правителството цели да ваксинира 70% от населението до края на август. Въпреки че темпът все още е недостатъчен за целите на правителството, той се увеличава през последните седмици от едва 200 000 на ден в края на март до около 278 000. Към четвъртък 24% от общото население е получило поне една ваксина.