Еврозоната изпадна в двойна рецесия

Запазват се очакванията, че еврозоната ще се възстанови една година по-късно от САЩ

12:34 | 30 април 2021
Обновен: 13:21 | 30 април 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната влезе в двойна рецесия в началото на годината, тъй като строгите ограничителни мерки в региона оставиха много фирми затворени, а потребителите бяха предпазливи в харченето, съобщава Bloomberg.

Последните макроикономически данни на някои от големите членове на еврозоната показват колко много изостава Европейският съюз при възстановяването от пандемията на фона на бавното разпространение на ваксините.

БВП на еврозоната се свива с 0.6% през първото тримесечие, а спадът в Германия е почти три пъти по-бърз.

За сравнение САЩ отчитат годишен ръст на БВП от 6.4% благодарение на домакинските разходи.

Съвместният фонд за възстановяване на ЕС в крайна сметка трябва да стимулира подем, но той ще започне да се усвоява най-рано през лятото. Европейската комисия първо трябва да одобри схемите за национални разходи, а държавите членки все още трябва да ратифицират механизма за набиране на 800 милиарда евро (969 милиарда долара) дълг за финансиране на плановете.

Междувременно Европейската централна банка поддържа „значително“ по-висок темп на покупки на облигации, за да предпази региона от по-високите глобални разходи по заемите.

Спадът в еврозоната за първото тримесечие подкрепя очакванията, че икономиката няма да компенсира загубите си до средата на 2022 г., цяла година по-късно от САЩ.

През април потребителските цени нарастват с 1,6% на годишна база - най-много от две години насам докато мярка. Безработицата спадна през март.

Германия, Италия и Испания, които са три от най-големите икономики в Европа, отчетоха свиване на БВП в началото на годината, тъй като трайно високият брой на заразени с коронавирус наложи въвеждането на локдауни.

Икономиката през първото тримесечие се е свива с 1.7% в Германия, с 0.4% в Италия и с 0.5% в Испания. Франция, която отложи по-строгите ограничения, отчете ръст от 0.4%, въпреки че перспективите оттогава се помрачиха, след като президентът Еманюел Макрон обяви строги ограничения през този месец.

Ето кратък преглед на най-важните макро данни, публикувани в петък. 

Германия

Германската икономика, която е най-голямата в региона, се сви повече, отколкото очакваха икономистите. Частното потребление спадна, докато износът подкрепи производството в началото на годината.

Страната е в разгара на строги ограничителни мерки, което все повече натоварва икономиката. Безработицата неочаквано се увеличи през април и бизнес очакванията се влошиха, като устойчивият производствен сектор също беше засегнат.

Италия

Спадът в италианското производство означава, че страната е изпаднала в двойна рецесия на фона на локдауна и бавната ваксинационна кампания. Страната е на второ място след Великобритания по смъртност от пандемия в Европа.

Правителството възлага надеждите си за възстановяване на масивен фискален стимул - министър-председателят Марио Драги обяви планове да похарчи още 260 милиарда евро от национални и европейски фондове. Това трябва да стимулира БВП с поне 3,6% и заетостта с почти три процентни пункта до 2026 г., прогнозира правителството.

Безработицата в Италия намалява до 10,1% през март от 10,2% през февруари. Страната е загубила над 900 хил. работни места от началото на пандемията, като жените, младите хора и секторът на услугите са най-засегнати.

Испания

Намаляването на потребителски разходи в Испания и на инвестиции, включително за строителство, се забави през първото тримесечие, въпреки че продажбите на дребно нараснаха през март като сигнал, че разходите на домакинствата се възстановяват. Правителството прогнозира силен ръст през втората половина, когато инвестициите, финансирани от фонда за възстановяване на ЕС, ще се увеличат.

Зависимата от туризма страна е особено силно засегната от ограниченията за пътуване. БВП се срина с 10,8% през миналата година, а малките фирми в страната бяха особено уязвими от ефектите на кризата.

Австрия

Австрия постигна ръст от 0,2% на БВП през трите месеца до март, като повишенията в промишлеността и строителството компенсираха продължаващия спад в ориентираните към потребителите услуги. Частното потребление спадна на фона на ограничителните мерки, докато инвестициите нараснаха за трето поредно тримесечие.

Франция

Инфлацията във Франция се ускори по-бързо от очакванията на икономистите през април, следвайки тенденцията, която вече се наблюдава в Германия и Испания. Инфлацията на ниво от 1.7% в най-високата от началото на 2020 г.

По отношение на БВП представянето на Франция е по-добро от очакванията и икономиката беше подкрепена от непрекъснатия растеж на бизнес инвестициите и лекото възстановяване на потребителските разходи след спада в края на 2020 г. Търговията обаче натежа на общата икономическа продукция.

Устойчивостта може да не продължи до второто тримесечие, след като правителството наложи строг локдаун за цял месец, който включва затваряне на училища, детски ясли и несъществени магазини и ограничаване на пътуванията между регионите. Отделен доклад от петък показва, че потребителските разходи вече са започнали да намаляват през март, когато ограниченията бяха по-малко затегнати.

Макрон е изложил планове да започне да отменя ограниченията от следващата седмица, но само постепенно, като някои мерки ще останат в сила до края на юни.

Чехия

Чешката икономика се сви под по-малко от очакванията на икономистите през първото тримесечие, като БВП намаля с 0,3%. Докато несъществени магазини, ресторанти и хотели бяха затворени, експортно ориентираните производствени индустрии продължаваха да работят