Бизнес активността в еврозоната намалява до двумесечно дъно през януари

Двойната рецесия за икономиката от еврозоната изглежда все по-неизбежна

17:11 | 22 януари 2021
Обновен: 17:12 | 22 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бизнес активността в еврозоната пада до двумесечно дъно през януари, показват публикуваните предварителни данни на IHS Markit, като това се случва на фона на по-строгите органичения, свързани с Covid-19.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI за еврозоната на спада през януари до 47,5 пункта спрямо 49,1 пункта през декември, сочат предварителни данните на IHS Markit.

„Двойната рецесия за икономиката от еврозоната изглежда все по-неизбежна, тъй като по-строгите ограничения заради Covid-19 нанесоха допълнителни последици за бизнеса през януари“, каза Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

еврозона

Двойната рецесия за икономиката от еврозоната изглежда все по-неизбежна.  Графика: Bloomberg

„Известно успокоение ни дава това, че спадът е по-малък в сравнение с пролетта на миналата година, отразявайки продължаващата относителна устойчивост на производството, нарастващото търсене на стоки за износ, както и не толкова строгите мерки в сравнение с първата вълна“, допълни той.

Индексът PMI за сектора на услугите се понижава от 46,4 пункта през декември до 45 пункта през януари, докато промишленият PMI се срина до седеммесечно дъно от 54,5 пункта спрямо 56,3 пункта месец по-рано. Данните идват на фона на вчерашното заседание на Европейската централна банка, по време на което Кристин Лагард заяви, че пандемията все още крие „сериозни рискове“ за икономиката на еврозоната. В допълнение към притесненията, свързани с новите щамове на Covid, има и притеснения относно бавния процес по имунизацията срещу вируса в целия Европейски съюз.

ЕЦБ очаква брутният вътрешен продукт на еврозоната да се увеличи с 3,9% през 2021 г. и с 2,1% през 2022 г. За миналата година се чака свиване от 7,3%, като прогнозите до голяма степен зависят от от това какво ще е развитието на пандемията.

От предварителните данни на IHS Markit става ясно, че бизнес активност на Франция отслабва неочаквано през януари, като забавянето в сектора на услугите компенсира растежа в производството. Общият индекс на мениджърите по поръчките спада до 47,0 от 49,5 пункта през декември. При затворени хотели и ресторанти секторът на услугите във Франция понася тежестта на националните локдауни, докато фабриките до голяма степен успяват да поддържат работата си почти нормално. Активността на производствения сектор нараства до 51,5 от 51,1 пункта достига най-високото ниво от юли.

В Германия бизнес активността нараства слабо през януари, като по предварителните данни за общия индекс достига 50,8 пункта.

„Като цяло германската икономика стартира годината слабо и удължаването на ограниченията свързани с пандемията поне до средата на февруари означава, че по този начин ще изглежда картината поне за още няколко седмици“, коментира Фил Смит от IHS Markit, като визира решението на германското правителство да удължи локдауна в страната до 14 февруари.

Междувременно този месец Brexit предизика най-голямото забавяне в сроковете за доставка в Обединеното кралство от поне 30 години насам, добавяйки към икономиката на Великобритания още един проблем, след като Covid-19 наложи спиране на част от услугите. От предварителните данни на IHS Markit, цитирани от Bloomberg, става ясно, че производството в Обединеното кралство спада с най-бързия темп от май, забавено от допълнителните бюрокрации заради напускането на единния пазар на Европейския съюз и продължаващия локдаун в страната. Общият показател на доверието на потребителите спада, като продажбите на дребно също са по-слаби от очакваното, отчита Bloomberg.

Производителите от

Производителите от еврозоната са изправени пред по-дълги срокове за доставка и по-високи разходи. Графика: Bloomberg

Въпреки сделката, сключена в последния момент за предотвратяване на митата върху стоките в началото на годината, търговията между Великобритания и нейния най-голям търговски партньор е засегната от нови формалности при преминаване на границата. Те включват митнически декларации и документи за правила за произход на стоките, както и необходимостта шофьорите да покажат отрицателен тест за Covid-19 преди да влязат във Франция.

Въпреки че като цяло трудностите не са толкова много, колкото наблюдаваните през пролетта, подкрепяйки твърдението на губернатора на Английската централна банка Андрю Бейли, че икономиката се учи да се адаптира към локдауните, данните показват, че Великобритания все още е изложена на риск от поредния силен спад тази година след най-тежката рецесия от три века.

HIS Markit обяви, че общия индекс на мениджърите по поръчките спада до 40,6 пункта през януари, което е много под прогнозата на икономистите от 45,5 пункта и се отдалечава от критичните 50 пункта. Активността в сектора на услугите се срива до 38,8 пункта, докато производството спада до 52,9 пункта.