Доджкойн само лае, но бриткойн може и да хапе

Дигиталните пари на централните банки могат да сварят неподготвени почитателите на крипто

07:47 | 22 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Доджкойн - криптовалутата създадена като шега, поскъпва с над 200% през последните пет дни заради увеличения интерес на трейдърите, свързан с честването на Международния ден на марихуаната. Цената на криптовалутата вече се понижи с 24%, съобщава Bloomberg.

Това е обичайно ниво на волатилност за токен, 40-процентен дял от който е контролиран от два портфейла. Също така тя се вписва в пандемичното настояще на фона на ерозията на доверието към институциите за сметка на увеличения интерес към дигиталните пари.

Междувременно различен поглед към дигиталните валути беше предложен от британския финансов министър Риши Сунак. Английската централна банка и Министерството на финансите започнаха съвместни консултации за създаването на дигитални пари - “бриткойни” от централната банка.

На фона на проектите на други централни банки по света целта на бриткойните ще бъде по-скоро да помогнат на реалната икономика, а не да засегнат феновете на доджкойн. Незабавните ползи от притежанието на големи проекти във финтех сектора се изразяват в привличането на таланти и средства, които са необходими на Великобритания след Brexit. Блокчейн стартъпите са набрали около 2,6 милиарда долара рисков капитал през първите три месеца на 2021 г. в глобален мащаб - повече отколкото през цялата 2020 г.

Ако плановете на централната банка за създаването на дигитална валута проработят, това ще има и други ползи. Доклад на АЦБ от 2016 г. изчислява, че издаването на дигитални пари - еквивалентно на 30% от брутния вътрешен продукт, може да доведе до допълнителен икономически растеж от 3%, което отчасти се дължи на по-ниските разходи за трансакции. Също така подобни действия могат да помогнат на централната банка да изпълнява по-ефективно монетарната си политика. Конкурентното въздействие от предлагането на потребителите на сметка в централната банка на теория може да накара кредиторите да реагират по-бързо при промени в лихвените проценти.

Съхраняването на всички трансакции от държавния кредитор обаче би породило страхове относно поверителността - не само сред поддръжниците на криптовалутите. И все пак, тези проекти не трябва да бъдат еднозначни за всички. Европейската централна банка предложи възможна система, която позволява на потребителите известна поверителност за малки трансакции, но изисква основни проверки за големи. В епоха, в която САЩ под управлението на Джо Байдън искат да отстранят течовете в международната данъчна система, прозрачността на трансакциите може да е се окаже положителен фактор, а не недостатък.

И все пак има няколко възможни начина, по които ефектите от дигиталните валути на централните банки могат да сварят почитателите на биткойн и на доджкойн неподготвени.

Тъй като държавата разширява своето влияние, тя ще иска повече правила и регулации за целия криптосектор. Новият шеф на Американската комисия за ценни книжа и борси Гари Генслер предупреди за необходимостта криптопазарите да бъдат „свободни от измами и манипулации“.

По-тясното сътрудничество между централните банки може да доведе до глобален лиценз за електронните пари например или до глобална цифрова идентичност, както си го е представял авторът Дейвид Бърч - сваляйки, а не вдигайки бариери. Така конкурентното предимство на токените, обещаващи незабавен трансфер на стойност навсякъде, може да бъде приглушено - дори в случая на биткойн.

Тъй като икономиките започват да разчитат на кеша все по-малко, потребителите може да се окажат по-склонни да се доверяват на дигитални пари, държани от централните банки. Редовните електронни плащания вече са втора природа за потребителите, но идеята на дигиталните пари на централните банки е също така да изграждат приложения и услуги, които улесняват живота: например директни лихвени плащания или незабавно плащане на такси към източника.

Може би винаги ще има търсене на доджкойни - поне през април. Но бриткойн също ще се радва на своя ден.