Лудостта около доджкойн претовари системата на Robinhood

Ръстът в цената на криптовалутата е с 18 хил. процента за година

13:05 | 17 април 2021
Обновен: 13:06 | 17 април 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Манията около дигиталните токени и по-специално около един създаден като шега – доджкойн – претовари системата за криптотърговия на Robinhood Markets, съобщава Bloomberg.

Доджкойн, получил публична подкрепа от хора като Илон Мъск и инвеститора Марк Кубан, поскъпна в петък с над 110% по данни на CoinMarketCap.com, достигайки пазарна капитализация от над 45 млрд. долара. Ръстът в цената на криптовалутата е с 18 хил. процента спрямо преди година, когато се търгуваше за само 0.002 долара с обща пазарна оценка от около 250 млн. долара.

Търсенето на токена беше толкова оживено, че инвеститорите, опитващи да го търгуват на Robinhood претовариха сайта, заяви онлайн борсата в публикация в петък. Доджкойни на стойност 68 млрд. долара са сменили собствеността за 24 часа – най-много от юни, показват данните на CoinMarketCap.com.

Поскъпването на доджкойн е част от ръста в цените на всички криптовалути. Доджкойн се превръща обаче в инструмент на спекулантите и се поражда безпокойство за надуването на балон в криптосредите, които се оценяват на пазар за 2.25 трлн. долара.

Инвеститорите в криптоактиви отново се увеличават, след като компании като PayPal и Square започнаха да разрешават транзакции в биткойн през своите системи, а компании от Wall Street като Morgan Stanley започнаха да предоставят достъп до токени на някои от най-големите си клиенти.

Доджкойн е създаден като шега от софтуерните инженери Били Маркус и Джаксън Палмър през 2013 г.

Но Майкъл Новограц, главен изпълнителен директор на Galaxy Digital Holdings, не купува, тъй като доджкойн „всъщност няма цел“.

„Това напомня на GameStop“, каза той в интервю за телевизия Bloomberg, добавяйки: „Ще бъда много, много притеснен, ако някой от приятелите ми инвестира в доджкойн на тези цени.“

„Правителството е вкарало толкова много парични и фискални стимули в икономиката сега, че дори се продават безполезни активи“, коментира Майкъл О’Рурк, главен пазарен стратег в JonesTrading.

И все пак популярността на криптовалутите е трудна за пренебрегване. Докато биткойнът струва повече от 1 трлн. долара, общата пазарна капитализация на цифровите валути вече надхвърля 2,25 трлн.  долара, сочат данни на CoinGecko.com, който проследява повече от 6700 монети.

Доминирането на биткойн в криптосвета спада с 28% от началото на годината, според анализатора на OKEX Insights Роби Лиу, позовавайки се на данни от Tradingview. Намаляващото влияние започна да се ускорява този месец, като биткойнът сега представлява по-малко от 54% от капитализацията на криптопазара - най-ниското ниво от близо две години.

Според Едуард Моя от Oanda Corp листването на Coinbase ще поддържа растежа на криптопазара.