Какво е доджкойн и защо той вече не е шега (благодарение на Мъск)

Криптовалутата се появява като шега през 2013 г., а днес пазарната ѝ капитализация достига 10 милиарда долара

18:30 | 9 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск не престава да публикува в Twitter относно джоджкойн. Рапарът Snoop Dogg публикува онлайн корица на албум с надпис “Snoop Doge”. Джийн Симънс, съосновател на рок бандата Kiss, опредили себе си като “Богът на доджкойн”, пише The Wall Street Journal.

Какво обаче е доджкойн и защо хората са толкова ентусиазирани за него?

Доджкойн е криптовалута, която буквално започва като шега през 2013 г.

Името ѝ идва от интернет "меме" на изображение на куче от породата шиба ину с лоши правописни навици, като затова се използва “doge” вместо “dog” (куче, от англ.).

Зад криптовалутата няма определена цел, освен да предизвика присмех сред хората.

Защо популярността на доджкойн нарасна толкова много?

На 28 януари Мъск публикува в Twitter колаж с корица на списание “Dogue”. Не е ясно защо или какво е привлякло вниманието му.

Оттогава насам той продължава да пуска публикации относно криптовалутата. Цената на доджкойн, която беше около половин цент в началото на годината, скоро достигна над седем цента заради публикациите на Мъск.

Това означава, че криптовалутата има пазарна капитализация от 10 милиарда долара - повече от тази на Western Union, Under Armour и Xerox.

Как може да се закупи доджкойн?

Доджкойн може да бъде купен на борсите за търговия на криптовалути като Bittrex Global или Kraken, както и на платформи за търговия, включително на набралата популярност Robinhood.

В понеделник deVere Group заяви, че добавя доджкойн на своето приложение за търговия заради ръста на търсенето, предизвикан от “ефекта Илон”, както го нарича главният изпълнителен директор на компанията Найджъл Грийн.

Може ли да се закупи нещо с доджкойн?

Повечето традиционни онлайн търговци на дребно не приемат която и да е криптовалута като форма на плащане.

Уебсайтът Shibe Mint продава медни жетони - подпечатани с „D“ и 2014 г. - за по 12 долара на брой. За тези токени може да се плати с доджкойн, но към 9 февруари няма наличности.

Уебсайтът Bitrefill също позволява на потребителите да закупуват ваучери за подаръци на различни платформи за търговия на дребно, включително на Amazon.com и от магазина за приложения на Apple, използвайки доджкойни.

Борсите, търгуващи с доджкойни, също позволяват на потребителите си да трансферират криптовалутата в традицоонна.

Кои са създателите на доджкойн?

Джаксън Палмър и Били Маркъс създават доджкойн през 2013 г. като шега.

Нито един от тях вече не работи по проекта, като Маркъс отбелязва, че е продал всичките си доджкойни през 2015 г. Той е спечелил достатъчно от тях, за да си купи Honda Civic.

“Идеята доджкойн да струва осем цента е същата като акция на GameStop да струва 325 долара”, посочи наскоро 38-годишният Маркъс. “В това просто няма смисъл. Това е супер абсурд. Валутата беше създадена като абсурд”, добавя той.

(Към понеделник, 9 февруари, акциите на GameStop се търгуват за около 60 долара, след като цената им достигна 483 долара през миналия месец.)

Какви са рисковете от инвестирането в доджкойн?

Криптовалутите са волатилни и цените им са склонни на големи движения в една или друга посока.

Цената на биткойн например се повиши с над 13% до малко над 45763 долара към 15:00 часа българско време в понеделник на борсата CoinDesk, след като стана ясно, че Tesla инвестира 1,5 милиарда долара за покупка на криптовалутата. Компанията на Мъск заяви, че планира да започне да приема биткойн като начин на заплащане на продуктите ѝ скоро. Цената на криптовалутата вече отбелязва четирикратен ръст през 2020 г.

“Доджкойн може лесно да изгуби 90% от стойността си”, предупреждава Гарик Химан, ръководител проучвания в blockchain.com. “Притеснявам се за цялото внимание, насочено към криптовалута, с която в исторически план не е правена реална трансакция и е нещо като шега - буквално”, добавя той.

Защо доджкойн е толкова популярен?

Някой отбелязват, че това е друг сигнал за лудостта на пазара, който отчете значителни ръстове в цените на определени акции заради активността на инвеститорите на дребно, обединени в онлайн форуми.

Въпреки че от създаването на доджкойн е изминало близо десетилетие, криптовалутата остава любима на малка общност, която поставя лицето на кучето върху различни предмето.

Тази общност продължава и продължава да расте с бързи темпове.