Любимата валута на Илон Мъск - доджкойн

Криптоактивът се появява през 2013 г. като шега

21:31 | 4 февруари 2021
Обновен: 21:38 | 4 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Американският предприемач Илон Мъск. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Американският предприемач Илон Мъск. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

12-тата по големина криптовалута с пазарна капитализация от 6,1 милиарда долара е шега, пише Yahoo Finance.

Доджкойн стартира през 2013 г. като шега и все още е такава днес, но цената му се повишава с 380% през последния месец и с 696% през годината до момента.

Поскъпването на криптовалутата беше насърчено от същите инвеститори на дребно в Reddit, които задвижиха ръстовете в цените на акциите на GameStop и AMC през последните две седмици. Допълнителен тласък за цената на доджкойн се оказаха и публикации на американския предприемач Илон Мъск в Twitter.

На 28 януари доджкойн се превърна в криптовалутата, споменавана най-често в Twitter в рамките на ден, побеждавайки рекорда на биткойн от 2 ануари. Доджкойн поскъпна значително през миналата седмица, което принуди Robinhood да изключи възможността, която позволява на потребителите незабавен достъп до банкови трансфери за биткойн и доджкойн.

“Доджкойн е крипто на хората”, написа Мъск късно в сряда вечерта. “Без ръстове, без спадове, само додж”, добави той и сподели меме, използвайки сцена от филма Цар лъв.

Главният изпълнителен директор на Tesla неколкократно е публикувал в Twitter относно криптовалутата от април 2019 г. насам. “Доджкойн може да бъде любимата ми криптовалута. Много е готина”, написа той тогава.

Мъск вече е доказвал, че публикациите му могат да движат пазарите, което го въвлече в законови спорове в миналото.

В чат на живо в приложението Clubhouse в неделя вечер Мъск предупреди, че е възможно да си прави шеги с доджкойн, “но те наистина са предназначени само като шеги”. Това не го спря да публикува нови постове, което насърчи ръстовете в цената на криптовалутата през тази седмица.

Доджкойн е създаден през 2013 г. от програмистите Джаксън Пламър и Били Маркъс.

Палмър се оттегля от доджкойн през 2015 г. Той многократно е казвал, че е планирал създаването на криптовалутата само като шега, не е спечелил пари от това и вижда реална опасност във възхода ѝ.

„Мисля, че това говори много за състоянието на криптовалутното пространство като цяло - валута с куче, за която не е пусната софтуерна актуализация повече от две години, има пазарна капитализация от над един милиард долара“, заяви той през 2018 г.

Три години по-късно пазарната капитализация на доджкойн е шест пъти по-голяма - без практическа функция зад нея и без ограничение за това колко токени могат да бъдат добивани (предлагат се 100 милиарда и броят им нараства).