Доджкойнът достигна нов рекорд след туитове на Илон Мъск и Snoop Dogg

Мъск обаче уточни, че коментарите му са замислени като шега

09:47 | 8 февруари 2021
Обновен: 09:47 | 8 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доджкойнът, криптовалутата стартирана като шега, за кратко достигна нов рекорд в понеделник, след като милиардерът Илон Мъск, рапърът Snoop Dogg и басистът на Kiss Джийн Симънс писаха в Twitter за нея.

Токенът се изкачи до връх от около 8,2 американски цента и пазарна капитализация от 10,5 милиарда долара по време на търговията в Азия в понеделник, показват данните за цените от CoinGecko. Токенът все още са в топ 10 криптовалути по пазарна капитализация, показват данните, цитирани от Bloomberg.

Изненадващото рали на доджкойн, задвижвано от социалните мрежи, е само един от случаите на оживлението около криптовалутите през последната година. Двата най-големи токена, биткойн и етер записват нови пикове през последните седмици на фона на дебат за това дали се превръщат в дългосрочна инвестиция или са чисти спекулации.

Биткойн и

Биткойн и етер движи ралито на Bloomberg Galaxy Crypto Index. Графика: Bloomberg

Мъск, най-богатият човек в света, наскоро писа много пъти за доджкойн. Snoop Dogg публикува туит с „Snoop Doge“. Симънс, член на американската рок група Kiss, посочи колко биха могли да спечелят хората, ако са закупили доджкойн по-рано.

Говорейки в социалното аудио приложение Clubhouse на 1 февруари, Мъск каза, че е привърженик на биткойн, но добави, че коментарите му за доджкойн са замислени като шеги.