Доджкойн поскъпва с над 85% за 24 часа

Криптовалутата вече има пазарна капитализация от над 17 милиарда долара

18:11 | 14 април 2021
Обновен: 18:24 | 14 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Биткойн и етериум не са единствените дигитални валути, чиито цени достигат рекордни върхове през тази седмица. Доджкойн, криптовалутата, която използва меме с лицето на куче от породата шиба ину за свое лого, поскъпна до 10 цента за пръв път, съобщава CNN.

Дигиталната валута, чието начало е като пародия преди повече от седем години, поскъпва с над 85% през последните 24 часа до 0,13 долара според CoinDesk. Нейната пазарна капитализация вече е над 17 милиарда долара.

Ръстът в цената на доджкойн е задвижен от фокуса на инвеститорите върху листрането на Coinbase Global, която може допълнително да помогне за валидирането на продажбите и покупките с криптовалути. Цената на биткойн достигна нов рекорд, като се повиши до над 65 хиляди долара по-рано днес. Други криптовалути също поскъпват в очакване на листването на Coinbase.

Възходът на доджкойн обаче е забележителен. Валутата поскъпва с над две хиляди процента от началото на годината, след като спечели главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск за свой поддръжник.

Доджкойн също се радва на подкрепа в Reddit, където популярна група реши по-рано тази година да изстреля цената му “до Луната”. В резултат доджкойн поскъпна с над 600%.

Мъск е най-богатият фен на доджкойн, въпреки че по-рано беше критичен към биткойн. В интервю от февруари за социалното приложение Clubhouse той заяви, че е трябвало да купи дигиталната валута преди осем години. Неговата компания Tesla обеща, че клиентите ще могат да купуват автомобилите ѝ с биткойн.

Междувременно Coinbase се листва в сряда. Компанията е печеливша и отчете силен растеж на приходите.

Компанията е оценявана на 68 милиарда долара, което е малко повече от капитализацията на Intercontinental Exchange - собственикът на Нюйоркската фондова борда.