Еврозоната се нуждае от промяна на навиците на цяло едно поколение

Спестяванията на потребителите в региона се увеличават, но основно сред групите, които не са склонни да харчат

15:15 | 15 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

За да може еврозоната да постигне скок в икономическия растеж благодарение на бум на потреблението, цяло поколение граждани, които пестят пари, вместо да ги харчат, ще трябва да промени навиците си, пише Bloomberg.

Това е така, защото голям дял от спестяванията, натрупани от по-богатите домакинства, които останаха по домовете си заради пандемията, е съсредоточен сред по-възрастните европейци, които са по-малко склонни да харчат спрямо по-младите.

Дали тази група потребители ще наруши нормите и ще използва свободата си да излезе и да харчи, когато пандемията отшуми, е от решаващо значение за възстановяването на най-развитите икономики. Това е най-важно в Европа, която има най-висока средна възраст на населението от всеки регион по света.

Пандемията удари

Пандемията удари по-младите потребители, но по-възрастните успяха да спестят повече. Графика: Bloomberg 

Обемът на средствата, които могат да се насочат към икономиката, е огромен, като Barclays оценява натрупаните допълнителни спестявания на 600 милиарда евро (714 милиарда долара).

Deutsche Bank изчислява, че задържаното търсене може да добави около един процентен пункт към растежа през 2021 г. Прогнозите на Международния валутен фонд са за експанзия от 4,4%. Икономистът на UBS Group Дийн Търнър смята, че спестяванията ще представляват „значителна част“ от възстановяването след пандемията, като потребителските разходи ще нараснат с 2,9% през тази година.

Подобна подкрепа ще е критична за насърчаването на икономическия бум в еврозоната, отчасти защото регионът се нуждае от допълнителни двигатели на растеж, докато се възстановява от пандемията на фона на бавната ваксинационна кампания и изоставането му от САЩ и Китай.

Данните за продажбите на дребно показват, че покупките на стоки са силни въпреки скорошните блокади. Не е ясно обаче как ще се възстановят потребителските услуги, когато бизнесът отвори отново.

Властите и централните банкери не са особено оптимистични. Данните на Европейската централна банка показват допълнителни парични средства, натрупани главно от лица на възраст над 50 години през последната година, докато спестяванията на хората на възраст от 16 до 49 години, с по-голяма склонност към харчене и по-висок риск от безработица, се влошават.

Опасенията за

Опасенията за пазара на труда увеличават спестяванията и свиват разходите. Графика: Bloomberg 

Имайки предвид това, ЕЦБ остава предпазлива. Последните ѝ прогнози предполагат, че процентът на спестявания, който почти се удвои до 25% по време на блокадите миналата година, ще се върне на предкрисизните нива, а натрупаните допълнителни средства по време на периода ще бъдат значително намалени.

Размерът на паричните средства, които са спестени по време на пандемията, карат някои служители от еврозоната да обмислят възможностите за харчене. Бундесбанк смята, че спестяванията в Германия са се увеличили със 110 милиарда евро през миналата година, а Френската централна банка изчислява, че домакинствата в страната са натрупали 120 милиарда евро.

Въпреки тези данни скорошно изследване в Германия показва, че задържаното търсене е значително по-ниско от допълнителните спестявания. Също така трябва да се отбележи икономическата несигурност, която може да попречи на разходите на домакинствата, особено ако хората се притесняват от загубата на работни места на фона на изтичащите програми за подкрепа на пазара на труда.

„Абсолютният ключов фактор за трансформиране на тези спестявания в разходи и пряка подкрепа за активността е доверието“, заяви гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Галхау тази седмица.