В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

ЕС изостава икономически в надпреварата със САЩ и Китай

Кристофър Дембик, асоцииран директор на Berenberg bank, "В развитие", 13.04.2021

14:36 | 13 април 2021
Обновен: 14:38 | 13 април 2021
Автор: Александра Попова

Наблюдаваме неравно икономическо възстановяване в САЩ, Китай и Европейския съюз. Виждаме, че в САЩ и Китай има много силно възстановяване, като страните са почти достигнали нивата си на растеж от преди началото на пандемията. В САЩ тази година икономическият растеж се очаква да бъде 6-7%, а Китай ще продължи да бъде двигател на икономическото развитие в световен мащаб. В Европа процесите са забавени. Това заяви Кристофър Дембик, асоцииран директор на Berenberg bank, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Дембик отбеляза, че все пак нагласите спрямо икономиката на Европа и на еврозоната са оптимистични. 

"Във втората половина на тази година се очаква едно добро възстановяване, когато вече и процесът по ваксиниране ще е още по-напреднал. Ако разгледаме прогнозите за 2021-2022 г., се предвижда много силно възстановяване на икономиката вследствие на увеличеното потребление".

"Много правителства са в добра форма, но основният двигател остава ваксинацията, която е ключовият фактор за отварянето на икономиката. Добрите резултати вече са видими във Великобритания и Израел", допълни още Дембик.

"Имаме силно възстановяване в САЩ, като икономическата активност нараства с около 7% тази година, но ако разгледаме безработицата, може да говорим за неравномерно възстановяване. Излизането от кризата ще бъде доста бързо, но ще има и хора, които ще бъдат засегнати негативно от икономическите последици".

Дембик коментира и възстановителния фонд на ЕС. 

"Относно фонда за въстановяване сме по-скоро песимисти, тъй като процесът е много бавен. Самият план не е достатъчен. Трябва да се говори ясно за това как ще бъдат разпределени средствата в държавите. Жалко е, че в Европа губим време в политически дебати, когато трябва да сме фокусирани върху възстановяването".

„Не би трябвало да има забавяне при усвояването на средствата. Предвижда се това да започне през лятото, като не смятам, че процесът ще бъде забавен чак до края на 2022 г.“, поясни Кристофър Дембик.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.