За някои инвестиционни грешки няма ваксина

Инвеститорите научиха труден урок - ваксината срещу Covid-19 е по-добра новина за света, отколкото за компанията зад нея

07:45 | 18 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Каква е стойността на най-важното лекарство след откриването на пеницилина? За инвеститорите зависи, пише Джеймс Макинтош за The Wall Street Journal.

Ако инвеститори са купили акции на Pfizer, която беше първата фармацевтична компания, обявила ефективна ваксина срещу коронавируса, отговорът е - не много. Акциите на дружеството поевтиняваха през тази година, дори преди удара от понеделник, след като конкурентната Moderna също обяви висока ефективност на ваксината си.

Нещата стават и по-лоши. Фармацевтичният сектор изостава зад останалите сектори на пазара в САЩ през 2020 г., което не е очакван резултат във времена на засилено развитие на медикаменти, предизвикано от пандемията. Дори биотехнологичният сектор, част от който е Moderna, се представя по-слабо в индекса S&P 500.

И все пак Уорън Бъфет е решил да опита. Berkshire Hathaway е инвестирала няколко милиарда долара във фармацевтични гиганти през миналото тримесечие.

Широко разпространеното обяснение е, че ваксината е по-положителна за останалата част от света, отколкото за своя производител. Това показват големите победители от положителните резултати по отношение на разработките на Pfizer и Moderna - круизните компании, авиоиндустрията, петролните дружества, чиито акции поскъпнаха много повече от тези на компаниите, стоящи зад разработваните ваксини, на фона на перспективата за по-бързо завръщане към нормалността.

Фармацевтичните акции са изправени през три предизвикателства от финансовия фронт, включително опасенията от политическа буря. Първо - те се третират като дефанзивни заради надеждните им продажби, така че цените им се понижиха по-малко по време на разпродажбите през март, но не бяха така облагодетелствани при възстановяването през април.

Второ - продажбите на коронавирусни ваксини може да не се окажат периодични приходи. Все още няма данни, които да потвърждават колко продължава имунитета, но все пак на кандидатите за ваксина срещу Covid-19 не се гледа като на тези за сезонните грипове. Кешът от милиардите долари за разпространението на инжекции в световен мащаб ще бъде добре дошъл, но няма да добави много към капитализациите на компаниите в резултат.

Трето - ваксините са конкурентни помежду си и до голяма степен водещите кандидати разчитат на подобни или сходни технологии, така че има шанс след като две ваксини вече са дали добри резултати, много други да последват примера им.

Политическата буря все още не е настъпила, но и това може да се случи. Компаниите за производство на медикаменти са най-силно изложената част към неуредиците в здравната система на САЩ, тъй като потребителите в крайна сметка сами доплащат за скъпите им продукти. Демократите отдавна са критични към това положение.

Все пак не може да се каже, че няма победители. Използването на новата технология за ваксини - т.нар. mRNA, на която разчитат Moderna, CureVac, Pfizer и BioNTech, може да доведе до други развития, особено по отношение на борбата с рака.